Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Klasickým budíkům zvoní po 150 letech umíráček

Málokdo dokázal ten vynález docenit. Lidé by přeci bez budíků měli mnohem větší problémy.

Po celých 150 let nás tyto jednoduché mašinky budily z hlubokého spánku. Za ono neúprosné zvonění v ten nejméně vhodný čas se stali nenáviděnými, ale vždy znovu natahovanými či nařizovanými.

Budíkům odzvonilo
Tenhle čas je ale, zdá se, pryč. S příchodem mobilních telefonů opouštějí tradiční budíky ložnice, a to vcelku značnou rychlostí.

Zatímco tradicionalisté a především starší lidé nedají dopustit na přístroj vydávající zvuk s pomocí kladívka a dvou zvonků, pro většinu lidí nehrají roli už ani modernější (digitální) budíky.

Celý budíkový průmysl přitom nahradila vedlejší schopnost mobilních telefonů. Už pěkných pár let je jejich nedílnou součástí také jednoduše nastavitelný budík. A podle průzkumu ho před spaním nastavuje více jak polovina majitelů mobilů.

Zárodky budíků se objevily už v antickém Řecku. V současné podobě se přitom používá od devatenáctého století. Od té doby to dopracoval na většinu nočních stolků. Pravidelná pracovní doba totiž nedovoluje spoléhat se na vnitřní hodiny.

Mobily nahrazují všechno možné

V současnosti jde pouze o exodus monofunkčních přístrojů, které jen budily. Avšak uvnitř mobilů žije princip budíků dále.

Za nějakých padesát let stejně pravděpodobně přijde mnohem sofistikovanější způsob buzení, domnívají se vědci.

Ostatně, budík není jediným zařízením, který je mobily ohrožováno. Telefony v sobě integrují stále více funkcí. Hojně využívané jsou kalendáře, organizéry, kalkulačky, ale třeba i foťáky či hudební přehrávače. A lidé pochopitelně chtějí mít vše v jednom malém kousku nejmodernější technologie.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 55