Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tiket / foto: shutterstock

Brit dokáže uhádnout čísla sportky

Je to sen nesplnitelný sen každého, kdo si libuje tipování loterie, případně obyčejném sázení. Uhodnout výsledek a pořád vyhrávat.

Zkušený iluzionista
Známý iluzionista Derren Brown teď tvrdí, že právě tuhle schopnost má. A aby toho nebylo málo. Naživo ji předvedl veřejnosti.

Na televizních obrazovkách v přímém přenosu uhodl tažená čísla loterie. Televizní stanice Channel 4 své hvězdě natolik věřila, že přenos vysílala na všech pěti kanálech, které provozuje.

Brown si ještě před tažením napsal na své vlastní míčky čísla, která tipoval – a pak je v přímém přenosu živému publiku ukazoval poté, co byly jejich protiklady taženy v loterii. A skutečně se trefil. Kdyby si býval vsadil, vyhrál by zhruba sedmdesát milionů korun.

Brown navíc lidem prozradí, jak na tažená čísla přišel. Mělo by se tak stát v jeho páteční show. Do té doby se jistě bude spekulovat, jak to dokázal.

Každopádně, Derren Brown patří k nejlepším ve svém oboru. Jeho show přichází stále s něčím novým. Iluzionista už si zkusil například ruskou ruletu, kontaktoval mrtvé a přesvědčil několik lidí z publika, aby se zúčastnili bankovní loupeže.

Prý je to nemožné
„Jsem si vědom toho, že něco takového s sebou přináší spoustu otázek. Doufám, že je budu schopen zodpovědět v páteční show. Teď jsem opravdu vzrušený a nervózní. Sám jsem nevěděl, jak to bude fungovat,“ říká Brown.

Studie prokázaly, že přístroje provádějící „tahy čísel“ jsou takřka maximálně poplatné náhodě. Mluvčí loterie navíc prozradil, že televize nevysílá výsledky s žádným zpožděním.

„Derren Brown je iluzionista, který vytváří iluzi, že může uhádnout čísla loterie,“ tvrdí mluvčí společnosti Camelot, která loterii provozuje.

Někteří nedůvěřivci tvrdí, že Brown viděl tažená čísla dříve, zatímco televize zpožďovala přenos loterie. Mohl mít také pomocníky, kteří by mu teoreticky ukázali zrovna tažené číslo a iluzionista by jej vybral z připravených míčků. Odvážnější teorie tvrdí, že Brown přišel na chybu či určitý algoritmus v loterijním přístroji.

Uvidíme, s čím se slavný iluzionista vytasí. Na okatý podvod si pravděpodobně netroufne, na druhou stranu může přijít s něčím ve stylu rčení „vlk se nažral a koza zůstala celá“.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 72