Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Paris Hilton / foto: parishiltonrecord

Paris Hilton perlí mezi intelektuály

Paris Hilton je známou osobou, o tom žádná. Sice málokdo tuší, jak ve známost vstoupila, ale zná jí prakticky každý, komu není cizí slovo šoubyznys.

Čím proslula? Inu, krátkými sukněmi, malými psíky, žádným mozkem…

Bystrá Paris
A hle, i s takovou výbavou se lze dostat na stránky prestižního slovníku Oxford Dictionary of Quotations. V něm jsou zaznamenány nejznámější a nejdůležitější citace.

No a právě nejnovější vydání této publikace si Paris všimlo. Konkrétně jejího briskního postřehu: „Oblékejte se kouzelně, ať už jdete kamkoliv. Život je příliš krátký na to, abyste zapadli.“

Možná ani sama Paris netušila, když to říkala, že se dostane do společnosti takových velikánů, jakými byli nebo jsou Konfucius, Oscar Wilde nebo Stephen Hawking.

Výrok Paris je jedním z dvaceti tisíc, které nově obohatí již sedmé vydání slovníku. A nedivili bychom se, kdyby stránka s jejím postřehem byla po čase tou nejošahanější.

Hokejová máma s pitbulem
O další zajímavou citaci, která to dotáhla až do slovníku, se postarala kandidátka na viceprezidentku v loňských prezidentských volbách v USA Sarah Palin. Ta prohlásila: „Jaký je rozdíl mezi hokejovou mámou a pitbulem? Rtěnka.“

Některé výroky se dostaly do slovníku s velkým zpožděním. Například ty Konfuciovy pocházejí už z pátého století před naším letopočtem. Teprve v poslední době se je ale podařilo verifikovat a skutečně přisoudit slavnému čínskému mysliteli.

Další citace zase nabraly nečekané relevance. Kdo by ještě před několika lety dbal prohlášení bývalého amerického prezidenta Thomase Jeffersona: „Bankovní struktury jsou nebezpečnější než armády.“ To utrousil před dvěmi sty lety. Finanční krize ukázala, že by ve svých biografiích mohl být nazýván prorokem.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 85