Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
YikeBike / foto: YikeBike.com

To je nářez: pojízdná barová stolička

Možná už jste to sami poznali. Dostat se dopoledne do práce autem a odpoledne zase domů, to je úkol mnohdy trvající hodiny. Jistě, můžete použít hromadné dopravy, ale ta zkrátka nesedí každému.

Znovuobjevení kola
Na kratší vzdálenosti se ale můžete dopravovat celou řadou způsobů. Neuplyne měsíc, kdy by někdo nevynalezl nový přibližovací prostředek – samozřejmě patřičně zelený a stylový.

Přesně do této škatulky spadá také YikeBike, na jejímž vývoji pracoval tým inženýrů a designerů celých pět let. Nakonec je to jen znovuobjevení kola, avšak s elektrickým motorem, díky němuž se vůbec nemusíte namáhat.

I když – jak se to vezme. Usednutí na tuto tříkolovou barovou stoličku nevyvolává zrovna pocity jistoty. A pak se rozjede až dvacetikilometrovou rychlostí. Člověk náhle pocítí vítr ve vlasech a křečovitý výraz ve tváři. Něco mezi hurónským smíchem a útrpnou grimasou.

Jednoduché ovládání

magazin.cz
YikeBike se ale ovládá docela jednoduše – rukama, které máte na madlech podél těla. Pouze prsty určujete zda zrychlit nebo přibrzdit. Nohy zůstávají staticky položeny na výstupcích z předního a největšího kola.

Kolemjdoucí vás jistě budou pozorovat. Z větší dálky to ostatně vypadá, jakoby člověk běžel, aniž by pohyboval nohama. Po přiblížení je ale jasně slyšitelný zvuk elektrického motoru. Ano, při rozjezdu tak trochu připomíná bublající mléko.

Když si YikeBike pečlivě prohlédnete, zjistíte, že má leccos podobného se známými kostitřasy s jedním obřím kolem vpředu a dvěma malýma vzadu.

Na moderní podobě tohoto vynálezu se ale jezdí mnohem nenáročnějším způsobem, navíc když spadnete, neletíte z takové výšky.

Ach ano, my vám ještě neprozradili, kolik tahle zábava stojí. Vězte, že za ní zaplatíte něco mezi osmdesáti a devadesáti tisíci korun.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 37