Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

5 nejšílenějších jídel světové kuchyně

Hlad je prý nejlepší kuchař. Ale existují jídla, která by nepozřel i ten nejvyhladovělejší odvážlivec s českou krví. Uznejte, dali byste si něco z této nabídky?

Sendvič s „mozečkem“
Nemoc šílených krav? Na to američtí gurmáni kašlou! V takovém Ohio River Valley totiž dodneška servírují svojí specialitku – smažený telecí mozek v housce.

Ale jak se zdá, na mozečky mají slabosti i Mexičani, kteří obsah kraví hlavy něžně nazývají „sesos“ a dopřávají si ho v kukuřičné tortile. Mozeček po mexicku je dělaný na „hniličku“ a je ale poněkud bez chuti. Proto ho horkokrevní hombres bohatě pokapají pálivou omáčkou z chilli papriček. Pak to má prý říz.

magazin.cz

Haggis
Světe div se, ale tahle „mňamka“ chutná Skotům. Jinak by si ji asi nevybrali za své národní jídlo. O co jde? Základ pokrmu tvoří ovčí vnitřnosti – srdce, játra, plíce, ke kterým se ještě přidává ovčí lůj, cibule, koření, sůl, ovesné vločky a do toho všeho ještě ječná krupice. Tenhle nášup se pak několik hodin vaří v ovčím žaludku. Ještě se vám nezvedl ten váš?

Pak si haggis může dát se šťouchanými brambory a tuřínem. Chutná prý „výborně a má zvláštní chuť“. Co se týče zvláštní chuti, to vskutku není divu.

magazin.cz

Fugu
Fugu je v japonštině označení pro jedovatého čtverzubce fugu, kterému se také říká říční prase. Přestože je rybka je poněkud jedovatá, japonské jedlíky neodrazuje. Naopak oceňují její zvláštní chuť, která je způsobena minimálním množstvím jedu v pokrmu.

Příprava takové rybky však náročná, takže jí zvládají jen speciálně vyškolení kuchaři, kteří zaručí, že toto sousto nebude vaše poslední. Fugu totiž obsahuje tetrodoxin, který způsobuje ochrnutí svalstva a oběť je doslova udušena v plném vědomí. Jeden takový vodní „macek“ může poslat na onen svět až 30 lidí. Podle japonských statistik, ale jeho vražednému jedu podlehne ročně několik Japonců.

magazin.cz

Sannakji
Co když se vám jídlo na talíři ještě hýbe? V tomto případě to není nic divného. Korejská specialitka sannakji je totiž založená na malých chobotničkách, které se zaživa nakrájí na malé kousky a polijí sezamovým olejem. Při servírování byste měli zachovat chladnou hlavu, protože chapadla chobotniček se na talíři ještě mírně kroutí. Když je pořádně nerozžvýkáte, můžou vás ještě trochu v lechtat v krku.

magazin.cz

Balut
Zvláštní jméno pro zvláštní jídlo. Základem této lahůdky je oplodněné kachní nebo slepičí vejce s vyvíjejícím se embryem. Vejce se uvaří a sní. Tuto pochoutku oceňují zejména Filipínci, Vietnamci a obyvatelé Kambodže, kteří ji dokonce prodávají coby „fast food“ v ulicích.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 819