Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Na to bacha! Sprchování je nebezpečné

Američtí vědci v Coloradu prokázali, že sprchování může být nebezpečné. Špína ve sprchové hlavě totiž může skrývat spousty nebezpečných bakterií.

Testy ukázaly, že skoro třetina sprchových hlavic obsahuje značné množství bakterií, které mohou způsobovat onemocnění plic.

Koncentrace Mycobacterium avium je v nich stokrát vyšší než v běžné vodě. Tyto bakterie utvoří v hlavici sprchy vrstvu, z níž při sprchování bakterie putují přímo na lidskou kůži. Podle autorů studie, vědců z University of Colorado v Boulderu, by to mohlo pomoci vysvětlit nárůst plicních chorob v posledních letech. Lidé se totiž více sprchují a méně koupou.

"Když si sprchu pustíte přímo do obličeje, dost možná se také setkáváte s velkou dávkou bakterií Mycobacterium avium, což není zrovna dobře. Pro zdravé lidi to většinou není problém, ale u lidí s oslabeným imunitním systémem, třeba starších, těhotných nebo nemocných, to může mít následky. Mohou se bakteriemi nakazit a trpět příznaky jako jsou únava, přetrvávající suchý kašel, dýchavičnost a slabost," vysvětluje profesor Norman Pace, vedoucí studie.

Zdá se, že bakteriím spíš vyhovují především plastové hlavy sprch, takže stále více lidí je začíná měnit za kovové.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 295