Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Natalie Cooper / foto: Shutterstock

Chudák holka. Může jíst jen Tic Tac!

Reklama? Kdepak! Osmnáctiletá Angličanka Natalie Cooper trpí zvláštní poruchou příjmu potravy a jediné, co je schopna pozřít, jsou jen mentolové bonbony Tic Tac!

Stále nespokojený žaludek
Je to záhada, nad kterou lékaři kroutí hlavou. Natalie má totiž naprosto unikátní nemoc, díky niž není schopna normálně jíst. „Ale já mám jídlo ráda,“ brání se ultraštíhlá dívčina a pokračuje: „Třeba takový čokoládový koláč, ten sním běžně na posezení. Jenže jakmile si dám pár soust, hned je vyzvracím.“

Doktoři zpočátku neklidný žaludek přičítali bulímii. Při vyšetřeních však vyšlo najevo, že Angličanka touto nemocí netrpí. Tak kde je tedy zakopaný pes?

Tic tac je nejlepší kuchař

To zatím nikdo nic neví. Lékaři podnikli s Natálií menší experiment, kdy jí po jídle podali pár mentolových bonbonů. „Nejříve jsme zkoušeli bonbony Trebor Extra Strong Mints, pak Polo a nakonec Tic Tac. Jediné, které můj žaludek udržel, byly právě tobolky Tic tac. Ty teď jím pravidelně, hlavně když mám hlad. Dávají mi trochu energie, ale možná je to spíš věc psychiky: Jde totiž o jediné „jídlo“, které nevyzvracím, takže se po nich cítím sytější,“ uvažuje Natalie.

Snídaně, oběd, večeře - vše přichází trubicí

Jenže nejenom mentolkami Tic tac živ je člověk. Doktoři proto musí Angličanku živit uměle – speciální trubicí jí do těla pumpují potřebné vitaminy a proteiny. „Není to žádná slast, raději bych si dala pořádný oběd, ale copak můžu?“ krčí rameny Natalie. Dívka teď sní o tom, že najde specialisty, kteří jí vyléčí a ona tak bude mít šanci fungovat jako ostatní lidé.

Lepší škola než práce
Zatím se zdravotní stav Natálie zlepšuje krůček po krůčku. Ještě před nedávnem vážila pouhých 32 kilo, dnes se její váha vyšplhala na výborných 44,5 kilogramů. „Chtěla bych už konečně žít normálně – najít si přítele, práci... Jednou jsem dělala v obchodě na zkrácený úvazek, šest hodin denně. Byla jsem z toho totálně vysátá,“ přiznává.

Možná, že tato zkušenost se stala důvodem, proč mladá žena se nakonec rozhodla pro studium na univerzitě.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 200