Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Pavoučí monstrum plete metrové sítě

V jižní Africe se našel zcela nový druh pavouka. Kromě toho, že je skutečně obrovský, dokáže vytvářet také velké pavučiny.

Velká samička, malý sameček
Samička i s nohama dosahuje délky takřka třinácti centimetrů (přesně: 12,7 cm). Sameček je o poznání menší, a to zhruba pětkrát – má pouze 2,5 centimetru. Samička se dokáže postarat až o metrovou pavučinu.

Tento druh byl pojmenován Nephila Komaci, jelikož je odvožen od již dříve nalezeného typu Nephila. Novinku přitom objevili američtí a slovinští vědci na jihu Afrika a na Madagaskaru.

Hrozí vyhynutí
Vědci o tomto druhu měly již dříve nějaké poznatky, ovšem domnívali se, že tito obří pavouci už vyhynuli. V podstatě souběžně však byl nalezen jeden sameček a dvě samičky na odlišných místech.

Druh je ale stále velmi ohrožen a vědci mají za to, že žije jen v určitých, velmi malých ekosystémech.

Zatímco samečci druhu mají zhruba normální pavoučí velikost, samičky jsou abnormálně velké. Jedná se tak o největší pavouky splétající pavučiny.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 116