Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Musí létat do školy letadlem

Děti žijící na odlehlém skotském ostrově budou zanedlouho do školy podnikat zřejmě nejkratší pravidelný let na světě.

Let z ostrova Papa Westray na ostrov Westray v Orknejském souostroví trvá pouhých 96 vteřin a je dlouhý necelé dva kilometry. Až donedávna dopravu obstarával pravidelný trajekt, ale ten momentálně nefunguje.

Podle agentury Ananova bude tedy šest teenagerů cestovat do střední školy Westray Junior High leteckou linkou společnosti Loganair.

Děti budou až do konce roku do školy létat. Pak by se měl už opravený trajekt vrátit na svou pravidelnou trasu. Skotský ostrov Papa Westray má jen 70 obyvatel a žádnou střední školu. Děti tedy musejí do školy nějak dojíždět.

"Jsme moc rádi, že společnost Loganair přišla s tímto řešením. Našim dětem se cesta letadlem určitě bude líbit, zvlášť proto, že v této roční době bývá moře dost rozbouřené," řekl reportérům listu Daily Telegraph ředitel ostrovní školy Willie McEwan.

Studenti budou do školy létat každé úterý ráno a trávit dvě noci u rodin, které se nabídly, že vypomohou. Domů se budou vracet ve čtvrtek po vyučování.

96 vteřin, někdy i 50
Společnost Loganair, jehož osmimístné letadlo tuto trasu létá, změnila letový plán, aby se děti dostaly do školy včas. Tvrdí také, že ačkoliv let v průměru trvá 96 vteřin, občas taky jen necelých 50 vteřin, takže je to zřejmě nejkratší pravidelný let na světě.

"Jde o populární turistickou trasu, které využívají návštěvníci skotských ostrovů. Je to ale také velmi důležitá pomoc pro lidi, kteří na Orknejském souostroví žijí, pracují nebo podnikají. A nám záleží na tom, aby děti z Papa Westray mohly chodit do školy i v zimě," řekl obchodní ředitel Loganairu Jonathan Hinkles.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 102