Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bude konečně v ložnicích klid? / foto: sxc.hu

Teenager ve spánku prožívá hrozná muka

Když usne, prožívá strašlivé noční můry. A nemůže se hýbat!

Filmové diváky po celém světě na podzim strašil snímek Paranormal Activity, který se zaobírá tím, co strašlivého se děje kolem spícího páru.

Vidí démony
Jde o další z řady úspěšných mystifikací započatých Záhadou Blair Witch. Tyto mystifikace by ale nebyly tak strašidelné, kdyby neměly určitý pravděpodobný základ.

O tom, co všechno lze zažít ve spánku, by mohl vyprávět třeba takový Matthew Richards. Tento osmnáctiletý kluk totiž trpí něčím, co se lékařskou hantýrkou nazývá spánková paralýza.

Přepadává ho při usínání a probouzení. Její projevy jsou přitom velmi nepříjemné. Je totiž provázena hrozivými a živoucími halucinacemi. Aby toho nebylo málo, člověk při nich nedokáže pohnout ani kouskem svého těla.

Je tak jakoby připoután k posteli a prožívá psychická muka. Vize se nejčastěji točí kolem démonů, kteří Matthewa pronásledují.

Popadne ho to jednou týdně
„V některých vizích vidím třeba rozpůlené obličeje,“ vypráví Matthew. „Pak zatlačí na váš hrudník a vy se cítíte, jako že nemůžete dýchat.“

„Teď jsem na univerzitě a zrovna jsem se přestěhoval do nové ložnice. Tam mě to popadá tak jednou týdně. Doma to bylo zhruba jednou měsíčně.“

Spánkovou paralýzou trpí Matthew od dětství. Tenkrát to doktoři zlehčovali tím, že jde o pouhé noční můry. Ani později navštívení psychologové a psychiatři si nevěděli rady – podobnou diagnózu neznali.

Matthew nyní doufá v pomoc kliniky specializované na spánkové děje. Bude na ní několikrát nocovat, přičemž přístroje budou měřit jeho mozkovou aktivitu a procesy.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 93