Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Podpatky / foto: shutterstock

Zapomeňte na parfémy! Muže nejvíc přitahuje přirozená vůně

Vědci zjistili, že pokud jde ženě o svádění, je nejlepší spoléhat se na vlastní vůni.

Muži, kteří cítí vůni ženy v plodném období cyklu, reagují zvýšením hladiny testosteronu.

Již dříve se zjistilo, že ženy přitahuje přirozený pach mužů. Lidský pot totiž obsahuje přírodní feromony, chemické látky, jejichž úkolem je přitahovat osoby opačného pohlaví. Teď se ukázalo, že i ženy mohou užívat svůj přirozený pach k lákání mužů.

Psychologové Saul Miller a Jon Maner z Florida State University provedli studii, v rámci které dávali mužům čichat trička, v nichž pár dní spaly ženy v různé fázi menstruačního cyklu. Osmašedesáti dobrovolníkům ve věku 18 až 23 let, kteří čichali k nošenému oblečení, měřili hladinu testosteronu ve slinách.

Ukázalo se, že hladina testosteronu u mužů vzrostla nejvíce, když čichali k triku nošenému ovulující ženou. I subjektivně muži potvrdili, že oblečení ženy v plodné fázi cyklu jim nejvíc voní.

"Jinak řečeno, hladina testosteronu reaguje na pachy, které ukazují, zda je žena zrovna plodná. Relativně vyšší hladina testosteronu v reakci na vůni ovulující ženy by mohla muže vést k tomu, že se více budou snažit takovou ženu svést," řekl doktor Miller reportérům listu Daily Mail.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 86