Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

vytetovaných 200 jmen mrtvých mužů

Bývalý voják si nechává vytetovat jména padlých parťáků. Má jich na těle přes dvě stovky.

Jeho záda jsou ještě zarudlá od nově vytetovaných jmen. Ale bývalý voják Shaun Clark s plněním tohoto podivného slibu nehodlá přestat.

Pocta obětem
Zařekl se, že na svém těle bude mít vytetována všechna jména svých kolegů, kteří padli a možná ještě padnou ve válce v Afghánistánu, kde západní společenství válčí už od roku 2001. Chce tak vzdát úctu jejich oběti.

Clark je Brit, tudíž se celá tato záležitost týká pouze padlých Britů, ale i těch už je požehnaně. Koncem roku měl Shaun na těle vytetováno 223 jmen.

magazin.cz

Sám v Afghánistánu přitom nesloužil a valnou většinu padlých vůbec nezná. V armádě byl mezi lety 1989 až 1996, ale zjevně si pořád uvědomuje, co je to služba vlasti.

„Rodina si myslela, že jsem se zbláznil, když jsem jim svůj záměr oznámil. Nakonec se s tou myšlenkou ale srovnali a manželka mě teď podporuje,“ říká otec dvou dětí.

Nesrovnatelná bolest
Shaun Clark si uvědomoval, že ho to bude pořádně bolet – vždyť vytetovat tolik jmen malými písmeny není jen tak. Podle něj to ale není nic ve srovnání s tím, co prožívají vojáci na frontové linii.

Když už sám nemůže do boje, zřejmě chce aspoň trpět na dálku a být tímto způsobem jistou součástí armády.

Možná ale jen chce upozornit na problémy afghánského tažení, v němž se po devíti letech prakticky nic nevyřešilo.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 177