Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Čokoláda / foto: sxc.hu

Čokoláda z vody chutná jako pravá!

Pro milovníky čokolády by to byl zázrak, vzhledem k tomu, že jde o zaručeně nízkokalorickou dobrotu. Ale zní to až moc dobře, než aby to byla pravda. Nebo ne?

Vědci oznámili, že se jim podařilo vyvinout nízkokalorickou čokoládu, která z 60% obsahuje vodu. Její největší výhodou je, že chutná jako pravá, tučná. Převratnou inovací je, že tučné složky nahradily nekalorickými složkami jako voda, vzduch nebo želé.

Pokud bude mít nová čokoláda úspěch, její vynálezci z Birminghamské univerzity doufají, že se stane zásadní zbraní v boji proti stále se rozrůstající obezitě.

Stejný tým se také zabývá tím, jak podobným způsobem upravit majonézu. Snaží se vyvinout takovou, která by měla jen pět procent tuku, ale i přesto by chutnala stejně jako plnotučná.

Další plánem je vymyslet takovou bramborovou kaši, která zasytí na šest hodin.

Produkty, které podstoupí „odtučňovací kůru“, mají nejen chutnat ale i vonět tak, jak jsme zvyklí, a mají mít stejnou konzistenci, slibují vědci.

Konec obezity?
Nízkotučná čokoláda byla vytvořena tak, že voda byla spojena s krystalky kakaového másla. A podobná technika byla využita k vytvoření mírnější verze soli, která by snížila její obsah v jídle o 80%.

Super kaše by měla dokonce jít za čas do výroby. Má fungovat tak, že tekutina v ní se změní v gel poté, co se dostane do styku se žaludečními šťávami. Profesor Ian Norton, který je supervizorem výzkumu, vysvětluje: „To znamená, že na pět až šest hodin nebudete mít pocit hladu. “

Experti očekávají, že tento výzkum povede k nové generaci nízkotučných potravin. „To že bombardujeme veřejnost zdravotnickou osvětou ještě neznamená, že se nám daří zastavit epidemii obezity. Potřebujeme, aby se naše myšlení vydalo novými směry,“ říká Dickon Ross.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 48