Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rachel Namitaová / foto: Daily Mail

Chce být Nefertiti. Obětovala dceru a 6 milionů

Tomu se říká krkavčí matka.

Rachel Namitaová je velmi talentovanou a všestrannou studentkou, která si užívala možnosti, že může chodit na prestižní britskou střední školu pro dívky Roedean. Nebylo to samozřejmě zadarmo. Školné činí zhruba pět tisíc liber za pololetí, tedy takřka 150 000 Kč.

Vzdělání za ty peníze nestojí
Za to vzdělání to ale asi stojí, obzvlášť když na to rodina má peníze. Jenže to by Rachel nesměla mít takovou matku, jakou má. Na konci minulého pololetí se nečekaně dozvěděla, že na škole končí.

Její matka Nileen se jí to ani neobtěžovala říct. Zprávu se dozvěděla od ředitele a další pololetí už se musela hlásit na místní státní škole.

„Myslela jsem si, že se máma styděla mi to říct, že už nemá peníze na placení školného,“ říká Rachel, která by v tom nebyla sama. Každý rok podobné dilema řeší celá řada rodin.

Jenže padesátiletá Nileen peníze měla, jen se je rozhodla investovat do něčeho jiného než vzdělání vlastní dcery. Celých 200 000 liber, tedy nějakých šest milionů korun, vydala za sérii plastických operací, kterých bylo celkem 53.

Kdo by si myslel, že se Nileen za to, co udělala, cítí aspoň trapně, mýlil by se. A to, že se neobtěžovala sdělit své dceři, že na škole končí, jí prý úplně vypadlo z mysli.

Je třeba býti Nefertiti
„Nepamatuji se, že bych si s ní na to téma sedla. Ale myslím, že pochopila, jak je naše finanční situace špatná. Rachel měla stipendium na polovinu školného, ale pořád to znamenalo, že jsem musela platit zhruba tisíc liber měsíčně. A byly to pravidelné platby, ne jako kosmetická operace, kdy jeden rok vydám pět tisíc a další třeba nic,“ vysvětluje své stanovisko Nileen Daily Mailu.

„Nebylo to tak, že bych vzala její školné a vložila ho do plastik. Prostě to bylo proto, že už jsem neměla další peníze. Necítím se vinna za to, že jsem si nedávala stranou peníze na její školné. I když vím, že je smutná, myslím, že se bude cítit dobře na jakékoliv škole, kterou bude navštěvovat,“ nachází další překvapivé argumenty krkavčí matka.

Sny ze záhrobí
Nějaké školné pro dceru je zjevně vedlejší. Hlavní totiž je, aby si Nileen mohla splnit svůj životní sen. Chce totiž vypadat jako egyptská královna Nefertiti.

Vše začalo v roce 1987, kdy Nileen dostala první sen o této historické postavě, jejím služebnictvu a luxusních palácích. Nebohá žena si pak začala myslet, že je ztělesněním Nefertiti. A zřejmě aby to všem dokázala, podstoupila už zmíněnou porci kosmetických a plastických operací.

Nileen je přitom docela inteligentní ženou, která se živí digitálním uměním a psaním knih. „Být Nefertiti je zkrátka můj osud,“ říká bez špetky ironie v hlase. „Nechci utrácet za velký dům, pro mě je investicí mé tělo. Trpění je část toho být jako Nefertiti. Ona také trpěla pod tlakem královského postu.“

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 38