Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Mail Online

První transplantace lidského obličeje v dějinách!

Medicína udělala další obrovský krok vpřed.

magazin.cz
Tým třiceti španělských lékařů potvrdil, že se jim podařila první transplantace celé přední části lidské lebky v dějinách. Příjemce dostal všechny obličejové svaly a kůži, ale i lícní kosti, nos a zuby.

Pacient, jehož jméno zatím zůstává utajeno, úspěšně prodělal 22 hodin trvající operaci, sdělila BBC mluvčí univerzitní nemocnice Vall d´Hebron.

"Podařila se nám vůbec první transplantace celého obličeje. Zatím se ve světě uskutečnilo deset operací podobného typu, ale tohle je první zásah, kdy došlo k transplantaci celé tváře a některých kostí obličeje," dodala mluvčí Bianca Bontová.

Muž operaci podstoupil už v letos březnu, ale až teď byly zveřejněny bližší informace. Kandidátem na tento unikátní zákrok se stal, když se devět předchozích menších operací nezdařilo. Pacient nemohl sám dýchat, polykat, ani pořádně mluvit.

Do konce života bude muset brát léky, aby se zabránilo odmítnutí transplantátu, ale celková kvalita jeho života se snad radikálně zlepší. Po operaci se muž, už s novou tváří, viděl. Podle vedoucí lékařského týmu byl se svým vzhledem spokojený.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 20