Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Nejhorší masové sebevraždy historie

Lidé se hromadně zabíjejí od nepaměti.

Sebevražda je velmi zvláštním a smutným činem. Mnozí ho považují za sobecký akt, kdy se mrtvý jednoduše zbaví svých starostí, zatímco pozůstalým způsobí mnohem větší bolest.

Existuje ale ještě horší jev, a tím jsou masové sebevraždy. Obvykle jsou iniciovány nějakým náboženským fanatikem a manipulátorem. Tohle jsou ty nejstrašlivější…

Jonestown (1978)
Muž jménem Jim Jones si založil obskurní církev v San Francisku, kterou pak přesunul do latinskoamerického státu Guyana. Odtud se chtěl se svými příznivci dostat do Sovětského svazu, jenže ještě předtím zabil amerického kongresmana, což cestu logicky ztížilo. Sektě hrozil rozpad, což Jones nechtěl připustit. Inicioval proto hromadnou sebevraždu 909 lidí. Někteří se však museli otrávit pod pohrůžkou zastřelení. 276 obětí byly děti.

Masada (73 př. n. l.)
Tohle je poměrně letitá záležitost, která se přihodila už hodně dávno. Když si Římané chtěli podmanit židovskou vesnici Masada, rozhodli se místní obyvatelé, že nechtějí být porobeni těmito cizáky. Všech 960 členů obce se zabilo. Muži nejprve zabili své ženy a děti a pak se vrhli sami na sebe. Poslední přeživší musel spáchat skutečnou sebevraždu, což byla největší potupa a hřích.

Demmin (1945)
O této masové sebevraždě se příliš neví. Přitom se stala nedaleko České republiky, v německém městě Demmin. Místní obyvatelé se nechtěli stát obětí násilí sovětské armády, která se mstila nacistickému Německu i na relativně nevinných lidech. Zhruba 900 z nich se rozhodlo utopit v jezeře. Nebyla to typická koordinovaná a ideologická sebevražda, tihle lidé se zkrátka jen cítili moc hrdí na to, aby s nimi bylo jednáno jako s poraženými.

Nebeská brána (1997)
Typický příklad naprosto úchylné sekty představuje takzvaná Nebeská brána, jak si tohle uskupení říkalo. Jeho zfanatizovaní členové věřili, že přiletí jakési UFO a zničí vše živé na zemi. Jedinou možností jak se zachránit bylo podle nich odejít včas. A tak všech 39 členů spolku jednoho dne spáchalo masovou sebevraždu v sídle jednoho z nich.

Saipan (1944)
V Japonsku mají sebevraždy dlouhou historii. Samurajové se propichovali, aby nebyli poraženi nepřítelem, piloti kamikadze se sebevražedně vrhali na nepřátelské cíle a i dnes jsou v Japonsku sebevraždy běžnější než jinde. Koncem druhé světové války se však na ostrově Saipan odehrála opravdu strašná událost. Ostrov obsadili Američané, a civilisté, namísto aby se vzdali, raději seskákali z místní skály a rozsekali se o útesy.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 28