Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Michelle Philpotsová / foto: repro Daily Mail

Ztráta paměti. Denně se probouzí do roku 1994

Jako z filmu 50x a stále poprvé.

Osud Britky Michelle Philpotsové tak trochu připomíná oblíbenou komedii 50x a stále poprvé.

Pokaždé nanovo
Každé ráno Michelle zdraví muž, který se ji snaží přesvědčit, že je její manžel. Jako obvykle zapochybuje, načež muž vytáhne třináct let staré album a ukáže jí svatební fotky.

To je jediný způsob, jak Michelle přisvědčit, že mluví pravdu a že mu může věřit i další věci.

Sedmačtyřicetiletá žena totiž trpí unikátní ztrátou paměti, kterou jí způsobily dvě havárie, jedna na motorce v roce 1985 a druhá v autě o pět let později.

Z událostí do roku 1994 si Michelle pamatuje prakticky vše, ale od té doby už nic. Co se stane v jeden den, si další už nepamatuje.

Výhody a nevýhody
Nejde přitom jen o manželství, ale i o každodenní činnosti, s nimiž má Michelle velké problémy. Cokoliv v daný den udělá, si musí poznamenat, aby o tom ten další věděla.

Obzvlášť zajímavá jsou setkání s jinými lidmi. Poznává je v podstatě každý den nanovo. Také informace o nich si zapisuje, aby nebyla úplně mimo.

Tento stav má ale i svá pozitiva. Například v televizi vidí zřídkakdy něco dvakrát. A vtipy také slyší vždycky poprvé. Jen tak neupadne do stereotypu.

Horší už je to ale se sledováním seriálů, které má – jako snad každá žena – v oblibě. Jenže si nepamatuje charaktery a předchozí příběhovou linii. Přesto se na ně dívá.

Lékaři tvrdí, že tato forma amnézie je velice vzácná, avšak vyskytuje se. Nejde tedy o jediný případ na světě. Komedie 50x a stále poprvé tak zjevně má reálný základ.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 30