Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Pseudosebevražda aneb kuriózní smrt ve spánku

Muž, který vyskočí z okna v pátém patře. Žena, která skočí pod auto. Jiná, která se zastřelí. Všechno to vypadá jako jasné případy sebevraždy.

Odborníci ale tvrdí, že občas se může jednat o něco, čemu se říká "parasomnická pseudosebevražda".

Ve spánku i vařil
Jinak řečeno, je možné zabít se ve spánku. List New York Times nedávno přinesl zprávu o jednom takovém případu. Na konci května letošního roku bylo nalezeno tělo nadějného návrháře Tobiase Wonga. Zřejmě se v noci oběsil.

Jeho přátelé ale uvedli, že Tobias trpěl extrémní náměsíčnosti: občas ve spánku vařil i složitá jídla, posílal účty klientům nebo dokonce navrhoval oblečky pro své kočky. Je dost možné, že si své sebevraždy vlastně nebyl vědom.

Zdokumentovaných případů sebevraždy v náměsíčném stavu je sice poměrně málo, ale je dost možné, že se tento fenomén vyskytuje častěji, než bychom si pomysleli.

Nějaká forma náměsíčnosti se sice vyskytuje až u dvanácti procent dětí, ale jak mozek dospívá, toto chování mizí. Mezi dospělými osobami dochází k nevědomým nočním aktivitám jen u přibližně čtyř procent populace.

Když část mozku vypne…
"Zamyslíte-li se nad spánkem, jde o stav, v němž je ta část mozku, která z nás dělá toho, kdo jsme, vlastně offline. Při parasomnii se proto objevuje chování, které je buď velmi primitivní, reflexivní, nebo automatické, habituální. Technicky vzato se tento stav může objevit takřka u každého z nás. Je to něco, čeho jsme potenciálně schopni," vysvětluje Michel Cramer Bornemann, vedoucí vyšetřovatel spánkové forenzní patologie v Hennepin County Medical Centre v Minneapolis.

Bornemann je předním americkým odborníkem na právní důsledky náměsíčnosti.

Pomáhal například při obhajobě muže, který nevědomky vešel do cizího domu. Svědčil proti ženě, která tvrdila, že nabila revolver a zastřelila manžela v somnambulním stavu a že za svůj čin není odpovědná.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 9