Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Pilulka, co změní svět? Aneb potrat za dvacet korun!

Lékaři mluví o revoluci.

Zdá se, že se lidstvo přiblížilo východisku ze slepé uličky potratů, které jsou mnohde stále obtížně proveditelné, ať už ze zákonných či lékařských důvodů.

Šance pro všechny
Tímto východiskem přitom není nic většího než pilulka, jejíž cena by nemusela překročit jeden dolar, tedy nějakých dvacet korun.

Tyto pilulky by v otázce potratů měly znamenat revoluci, především v rozvojových zemích. Jedním z blahodárných účinků medikamentu by měly být tisíce ušetřených ženských životů.

Pět šestin potratů na světě se totiž odehrává v chudých zemích, kde špatné podmínky či nedostatek zkušeností často způsobí, že žena při potratu zemře. Ročně takto zemře více jak 70 000 žen.

Řešením by ale tato tabletka mohla být i pro ženy, které se nacházejí v zemích, kde jsou potraty zakázány. Například v Polsku.

Jako atomová bomba

Pilulka je totiž postavena na bázi látky misoprostol, kterou vlády mohou jen těžko regulovat, protože je zároveň využívána při léčbě žaludečních vředů.

„Cítím se asi tak, jako se cítili lidé, když vynalezli atomovou bombu. Tenhle objev zatřese světem,“ říká doktorka Beverly Winikoffová z nevládní organizace zabývající se reprodukčním zdravím.

Takzvané medikální potraty se provádějí už delší dobu. Jenže dosud se používaly jen obtížně dostupné látky. Pakliže by ale stačila pilulka z misoprostolu, dostupnost by se rapidně zvýšila. Takovou pilulku by si mohl pořídit každý.

Přitom její požití zabezpečí potrat v 80-85% případů, pakliže je požita v rané fázi těhotenství. A to potrat bezrizikový, který ženě zaručí možnost další reprodukce.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 40