Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Dokázáno: muži v červeném přitahují ženy více

Kdo chce zvýšit své šance, ať na sebe obleče něco červeného.

Je to tak jednoduché. Abyste upoutali pozornost krásné dívky, potřebujete si akorát obléci něco červeného.

S červenou zabodujete
Nu dobrá, zase tak jednoduché to asi nebude, ale dokázaným faktem je, že muži oděni v červené přitahují ženy více než ti, co nosí třeba modrou.

„Moc červené spočívá v tom, že díky ní vypadá muž silnější,“ tvrdí Andrew Elliot, profesor psychologie na Rochesterské univerzitě.

„Zjistili jsme, že si ženy více považují mužů oděných v červené. Působí na ně, že dokáží vydělat více peněz a že se spíše vyšplhají po společenském žebříčku. A je to právě společenský status, co vede k atraktivitě,“ řekl Elliot listu Daily Mail.

Jako zvířata
Moc tohoto efektu umocňuje paradoxně skutečnost, že si ženy nejsou vědomy síly, jakou na ně červená působí. Vědci se domnívají, že jde o kombinaci biologických a kulturních důvodů.

V případě primátů je červená považována za indikátor samčí dominance. Podle všeho se to přenáší také na lidi. Muži se chovají jako zvířata v sexu a ženy zase, když si je vybírají.

Historie nás zase naučila spojovat červenou s bohatými a vítěznými. Aniž bychom si to uvědomovali, podvědomé procesy jsou o to neomylnější.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 40