Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Tohle jsou nejdražší mňamky na světě

Jste mlsní a chcete si dopřát opravdu něco „hodně speciálního“? Dáme vám tip – ovšem musíte si pořádně připlatit. Tyto slasti totiž stojí tisíce korun!

Pralinky „Vintage Collection“ - půl kila za 16 000 Kč
Na první pohled vypadají jako vánoční čokoládové kuličky, které se vyrábějí ze zbytků sušenek či připáleného cukroví. Jenže první dojem klame – tady jde totiž o něco jiného! Společnost Noka, která tyto exkluzivní kousky pod názvem Vintage Collection prodává, si zakládá na kvalitě surovin.

Tak třeba tyto dva „bobečky“ jsou unikátní tím, že jsou vypiplány ze čtyřech druhů toho nejlepšího a nejjemnějšího kakaa na světě. Výrobce ho dováží z Ekvádoru, Venezuely, Pobřeží slonoviny a Trinidadu.

A protože kakaová naležiště nejsou za humny, náklady na dopravu a zpracování tohoto voňavého pokladu se odrazí na ceně. Třeba necelý půlkilogram těchto „vytuněných“ pralinek zakoupíte za pouhých 854 dolarů, což na české kačky dá skoro šestnáct tisíc korun. No nekupte to!

Brownie Extraordinaire skoro za „dvacet táců“
Máte rádi brownie? Tak tenhle hřích by vás přišel pěkně draho! Na východním pobřeží Spojených států, v New Jersey, je podnik, který se jmenuje Tropicana Resort. Tam podávají Brownie Extraordinaire, což je brownie v luxusním provedení.

Není pochyb o tom, že koláček je vyroben z nejlepší tmavé čokolády a italských oříšků. Servíruje se výhradně s kopečkem zmrzliny nebo s archivním portským vínem Quinta do Novel Nicional. Celý „obřad“ probíhá tak, že portské víno se nalije do speciálního rozprašovače a tím se pak koláček rosí.

Důvod je jasný – brownie ve spojení s portským vínem prý dostává tu nejlahodnější chuť. Otázkou je, jestli vás ta chuť nepřejde při placení. Kousek brownie „s oblohou“ vás totiž přijde na 1000 dolarů (asi 18 700 Kč).



Sultánovo „zlaté překvápko“

Pro tento dezertík si budete muset zaletět do hotelu Palace Kempinski Hotel v Istanbulu. Jedině tam totiž servírují tento zlatý dezert pro (ale nejen) sultána.

Moučník je skutečným skvostem, protože upéct jej trvá zkušeným cukrářům celých 72 hodin. Recept je samozřejmě tajný, jediné, co bylo oficiálně prozrazeno je, že dezert je zhotoven z fíků, hrušek a meruněk.

Ovšem upečením tato sranda nekončí, hotový moučník se pak nechá na dva roky naložit do toho nejlepšího jamajského rumu.

Když ho někdo po té době vyloví a servíruje, je to takový „malý svátek“. Aby ne – koláček jde totiž ke svému „majiteli“ s velkou pompou. Cukráři ho zdobí vanilkovým luskem, karamelem, čokoládovými pralinkami a 24 karátovým zlatým lístkem. Cena? Tisíc dolarů (18 700 Kč).


Diamantový ovocný dort za 1,65 mega!
Tento vánoční dortík je docela slavný. Zrodil se jednoho krásného dne v rukách japonského cukráře, který ho pokřtil coby „Přirozený zázrak“. A jak je už podle názvu patrné, koláček není jen tak pro každého...

Cukrář si se svým „zázrakem“ dal totiž velkou práci – údajně šest měsíců strávil tím, než vymyslel, jak bude vypadat. Pak ho upekl a ozdobil 223 malými diamantíky.

Cíl byl jasný – poslat dortík do aukce a počkat si, kdo nejvíce přihodí. Nakonec byl „odklepnut“ za 1,65 milionu dolarů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 39