Slogan "Srbsko má koule" jistě zaujme. Teprve se ale uvidí, kolik lidí se vypraví na již sedmý ročník soutěžního festivalu vaření se žlázami.
Koule jako whisky
Zástupci turistického ruchu doufají, že varlata "dostanou Srbsko na mapu Evropy" a najdou si přívržence.
"Nesmíme podceňovat význam známého produktu spojovaného s jistým místem… Jen se podívejte, kolik lidí jezdí do Skotska za whisky a jak si každý spojuje Švýcarsko se sýrem a čokoládou. My teď doufáme, že se rozmanitá jídla z varlat, která pocházejí z tohoto regionu, celosvětově proslaví a přitáhnou návštěvníky," řekl hlavní organizátor festivalu Ivo Mokovič reportérům Austrian Times.
Domácí jsou jedničky
Festival se koná již posedmé a je otevřený kuchařům z celého světa. I když organizátoři přiznávají, že zahraničních zájemců o účast je pomálu.
"Není to tak překvapivé. Konec konců to ukazuje, že my jsme nejlepší. Nikdo jiný se prostě neodváží přijmout tu výzvu, postavit se místním a odvézt titul nejlepšího ´varlatového´ kuchaře ze Srbska," dodává Mokovič.
Vařit se začne v malé vesničce Ozrem již 27. srpna a očekává se, že mezi surovinami nebudou chybět varlata z býků, divočáků, koní, klokanů, pštrosů, krocanů, sobů i losů.
Diskuze k článku:
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
Počet příspěvků v diskusi: 16