Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: sxc.hu

Pozor! I krátkodobé přejídání má vleklé následky

Pár knedlíků navíc a budou se vás držet do smrti.

S následky sedavého způsobu života a přemíry jídla na lidské zdraví se náš organismus vyrovnává velmi těžce. Podle posledních výzkumů švédských vědců může mít i krátké období přejídání a nedostatku pohybu dlouhodobé negativní důsledky.

Experti z univerzity ve švédském Linköpingu sledovali skupinu osmnácti zdravých osob v průměrném věku 26 let, které měly během čtyř týdnů konzumovat o 70 procent víc potravy než obvykle. Očekávali, že v zájmu vědy přiberou účastníci experimentu 5 až 15 procent své hmotnosti.

Druhá, kontrolní skupina respondentů dodržovala normální režim.

Tuk se drží
Pokusné osoby přibraly v průměru 14 procent váhy. Po půl roce od konce experimentu se jim podařilo 71 procent tohoto přírůstku zase shodit, nicméně za rok jim experti naměřili stále víc tělesného tuku než měli před pokusem.

Vyšlo najevo, že zatímco podíl tuku u zdravého člověka je 20 procent z celkové hmotnosti, u pokusných osob to bylo po půl roce 24 procent. Dokonce i rok po ukončení výzkumu měli stále vyšší podíl tuku v těle než před pokusem. Rozdíl mezi oběma skupinami byl znatelný i po dvou a půl letech.

"Dlouhodobý rozdíl mezi oběma skupinami potvrzuje, že i krátké období, kdy si dopřáváme nadbytek jídla a naopak máme nedostatek pohybu, má na náš organismus vleklé negativní následky," říká vedoucí studie Asa Ernerssonová.

Výsledky nového výzkumu budou zveřejněny v odborném časopise Nutrition & Metabolism.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 15