Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Podivné: Ráno se probudila a začala mluvit s francouzským přízvukem

Jak se můžete přes noc úplně změnit?

Mezi časté doprovodné znaky migrény patří nevolnost, citlivost na světlo, aura a občas i dočasná paralýza. U Kay Russellové se symptomy projevily méně obvykle: dostala z migrény francouzský přízvuk.

Syndrom cizího přízvuku
Angličanka Kay Russellová šla spát se silnou bolestí hlavy. A když se ráno probudila, zjistila, že už nemluví jako lidé z jejího okolí.

Babička z vesničky Bishop's Cleeva poblíž Cheltenhamu se tak stala jednou z pouhých šedesáti osob, které trpí takzvaným syndromem cizího přízvuku.

Tento stav vzniká v následku poškození části mozku, která odpovídá za řeč a mluvu. Malé poškození v těchto místech vede k narušení intonace a rytmu řeči.

Je to vada řeči
"Když máte tenhle syndrom, nesnažíte se mluvit s nějakým zvláštním přízvukem. Je to vada řeči. Také to není nějaký konkrétní přízvuk, ten si k vaší řeči přiřazují posluchači," řekla Kay Russellová reportérům listu Gloucester Echo.

Tento stav může trvat několik dní, týdnů, měsíců či let anebo také přetrvat nadobro.

A ačkoliv většina Angličanů pokládá francouzský přízvuk za roztomilý, Russellová jej rozhodně nevítá. „Ovlivňuje to i moje ruce. Píši s cizím přízvukem, dělám chyby, které by udělal Francouz. Člověk tak přichází o svou identitu a velkou část své osobnosti. Mám pocit, že mě lidé najednou vnímají prostě jinak," zoufá si nešťastná žena.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 10