Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Číňané se zelenýma očima mohou být potomky Římanů

Rozřešená záhada dva tisíce let ztracené římské legie?

Obyvatelé malé vesničky Liqian na severozápadě Číny po generace vědí, že jsou jiní. Velká část jich má zelené oči a blond vlasy.

To některé experty vedlo k domněnce, že jde o potomky římské legie, která se v této oblasti ztratila.

Teď testy DNA ukázaly, že dvě třetiny vesničanů jsou opravdu evropského původu. Tyto výsledky podpořily teorii, že založení vesnice Liqian má spojitost se ztracenou armádou římského generála Marka Crassa.

Ztracená Crassova armáda?
V roce 53 př. n. l. byl Crassus poražen a později popraven v oblasti, kde se dnes nachází Írán. V následujících desetiletích se ale vyprávělo o tom, že 145 římských vojáků dále bloudí po okolí. Pak se snad prý přidali k armádě hunského náčelníka Jzh Jzh, který bojoval s dynastií Han.

Oxfordský profesor Homer Dubs podle listu Daily Mail věří, že právě tak se tato skupina mohla dostat až poměrně daleko na východ a padnout v roce 36 př. n. l. do čínského zajetí. Místní čínské prameny totiž v této době mluví o zadržení skupiny vojáků ve formaci rybí šupiny.

Profesor Dubs se domnívá, že šlo o formaci želvy, tedy tradiční římskou obrannou pozici, která byla chráněná štíty ze stran i z vršku.

Dvoumetroví habáni mohli být i kupci
Čínské kroniky také uvádějí, že vesnice Liqian byla založena vojáky zajatými ve válce mezi Huny a Číňany právě v roce 36 př. n. l.

Hypotézu potvrzují i hroby v nedalekém Yongchangu: i ty ukazují na to, že v oblasti tehdy žili Římané. Archeologové v nich našli i skoro dvoumetrové velikány, což je vedlo k domněnce, že by mohlo jít o legionáře.

Další odborníci označili tuto teorii za zajímavou, ale pravděpodobně mylnou.

Oblast se totiž nacházela na Hedvábné stezce, po níž putovali nejrůznější obchodníci, ale i celé kmeny. Už se například ví, že v té době žil v oblasti pouště Taklamakan, tedy nepříliš daleko od vesnice Liqian, kmen Tochariů, který patřil ke keltské skupině národů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 4