Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Jste na dně, chce se vám vraždit? Pomůže lžička cukru!

Až příště budete mít pocit, že už vztek nezvládáte, zakousněte se třeba do čokoládové tyčinky. Američtí vědci totiž zjistili, že vyšší úroveň cukru v krvi pomáhá kontrolovat agresi a předcházet vzteklým výbuchům.

Studie Ohio State University porovnávala chování dobrovolníků s nízkou hladinou cukru a těch, kteří dostali napít sladkého nápoje. Ukázalo se, že lidé, kteří mají cukru v krvi víc, lépe zvládají vztek.

"K potlačování hněvivých impulsů je zapotřebí sebeovládání a sebeovládání vyžaduje hodně energie. Glukóza dodává mozku energii, která je k tomu potřebná. Náš výzkum ukázal, že sladká limonáda dodala dobrovolníkům krátkodobou energii nezbytnou k tomu, aby nevybuchli vzteky," vysvěluje spoluautor studie profesor Brad Bushman.

Diabetici mají problém
Nejde prý jen o nějakou lékařskou kuriozitu. Ve dvou dalších studiích profesor Bushman s kolegy ukázal, že lidé, kteří mají problém se zpracováním či použitím cukru v těle, vykazují více agrese a méně ochoty odpouštět bližním. Problém je, že lidí, kteří mají s metabolismem glukózy potíže - tedy především cukrovkářů - rychle přibývá.

"Cukrovka neškodí jen pacientovi - je špatná pro společnost. Dobrý metabolismus glukózy může přispívat ke klidu ve společnosti tím, že dodává lidem více energie nutné k sebekontrole," dodal Bushman.

Po sladkostech jsme tolerantnější
Jak uvádí list Daily Mail, vědci zkoumali 62 studentů, kteří nedostali tři hodiny nic jíst.

Bylo jim řečeno, že se jedná o výzkum chutí, po němž bude následovat test reakční rychlosti. Polovina účastníků dostala sladký nápoj, ostatní nápoj s náhražkou cukru.

Pak následoval test na počítači: dobrovolníci měli hrát proti neviditelnému oponentovi a snažit se zmáčknout tlačítko co nejrychleji v pětadvaceti kolech. Když byli moc pomalí, ze sluchátek se jim ozvala nepříjemná dávka hluku.

Energie potřebuje cukr
Na počátku každého kola testu studenti stanovili dávku hluku, kterou dostane jejich protivník. A ukázalo se, že ti, kteří dostali sladkou limonádu, byli tolerantnější: protivníkům "naordinovali" mnohem nižší dávku hluku, než jejich hladoví spolužáci.

"Pokud je nám známo, jde o první studii, která ukázala, že zvýšení úrovně glukózy v krvi vede ke zmírnění agresivního chování. Samozřejmě by konzumace cukru neměla být považována za všelék na agresi, ale naše výsledky poukazují na to, že lidé, kteří snadno 'vybuchnou' možná potřebují víc energie na zvládání hněvivých impulsů," komentoval výsledky americký vědec.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 9