Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

10 fotografií, které změnily svět

Některé snímky se zapsaly do dějin.

Na internetu v dnešní době najdete obrovské množství fotografií. Ale jen málo z nich s vámi něco udělá, málo si jich zapamatujete a o málu budete přemýšlet. To ale neznamená, že takové fotky neexistují.

Nebezpečná fotografie

Slavný válečný fotograf Robert Capa říkával „když vaše fotky nejsou dost dobré, znamená to, že nejste dost blízko“. Jak to myslel, ukázal 6. 6. 1944 při vylodění spojenců v Normandii. Tenkrát byl přímo na frontové linii a fotil hodně zblízka.

magazin.cz

Tvář velké hospodářské deprese
V souvislosti s nedávnou hospodářskou krizí se hovořilo o poslední velké krizi, která trápila celý svět ve 30. letech. Tato fotka na dlouhou dobu symbolizovala právě depresi. Zachytila ji Dorothea Lange v jednom z kalifornských chudinských táborů.

magazin.cz

Bojiště až do domu
Jedna z prvních válečných fotografií pochází z roku 1863 ze slavné americké bitvy u Gettysburgu. Pro mnoho lidí její otištění v novinách znamenalo, že si vůbec poprvé uvědomili, co to je válka.

magazin.cz

Ukončila válku, ale zničila život
Jedna z nejslavnějších fotografií z vietnamské války, respektive z jejího konce. Eddie Adams za ni v roce 1969 obdržel Pulitzerovu cenu. V podstatě zachytil scénu těsně před tím, než byl svázaný muž zastřelen.

magazin.cz


Není tak romantická, jak se zdá

Zdánlivě vášnivá a romantická fotografie, kdy se voják vrací z války domů a líbá svou milou. V tomto případě se námořníci skutečně vraceli po vítězství USA nad Japonskem v 2. světové válce domů. Jeden z mužů ale líbal všechny ženy, které potkal. Fotograf  Alfred Eisenstaedt si počkal na tu nejatraktivnější – zdravotní sestřičku – a fotka vešla do dějin, jako obrázek symbolízující konec druhé světové války.

magazin.cz

Zkáza Hindenburgu
Díky této fotografii se může katastrofa vzducholodi Hindenburg rovnat takovým zkázám, jako je Titanic či Černobyl, přestože na životech nestála zdaleka tolik. Fotka se ale vryla do paměti.

magazin.cz

Zachránila kus Země
Nejenže se fotky dělí na ty před Adamsem a po Adamsovi (právě on je pozvednul na realistické umění a dal v podstatě zapomenout na jejich dodatečné úpravy do podoby maleb), ale právě tato fotka pomohla udělat z Kings Canyon národní park.

magazin.cz

Zvěčnila Che Guevaru
Po slavném partyzánovi Che Guevarovi by dnes možná nikdo nevzdechnul, nebýt této fotografie. Když zaníceného levičáka bolivijská armáda konečně polapila a zabila, vyfotila na důkaz jeho mrtvé tělo. A právě to z něj učinilo legendu.

magazin.cz

I géniové mají smysl pro humor
Že jsou geniální vědci naprosto nudní? To není tak docela pravda. Jistě jsou zvláštní, ale smysl pro humor mají. Dokládá to fotka Alberta Einsteina, kterak vyplazuje jazyk.

magazin.cz

Ať žije surreálno
Když se použije termín surreální, většina lidí neví, co si pod tím představit. Díky fotce Phillipa Halsmana je možné demonstrovat to názorně.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 17