Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock.com

Profesor pohřbívá studenty zaživa

Tchajwanští studenti medicíny musí pro svůj červený diplom něco vydržet. Dokonce se nechat pohřbít zaživa...

Tak a teď na chvíli zemřeš...
Profesor medicíny Qiu Daneng, který působí na tchajwanské Rende Medical College, má opravdu zvláštní metody vyučování. Nutí své studenty, aby se nechali pohřbít do rakve a vydrželi tam dlouhých deset minut.

A důvod? Daneng chce, aby si jeho ovečky vyzkoušely atmosféru smrti. Jedině tak si prý budou vážit života a to se projeví i v jejich péči o budoucí pacienty.

Neboj, to je rakev s kyslíkem
Pro mnohé je to legrace, pro jiné dost nepříjemná zkušenost. Profesor Daneng ke svému experimentu využívá speciální rakev, která je zasazena do podlahy a budoucí lékaři si tak vyzkouší krátký pobyt v podzemí.

Studenti samozřejmě mohou v rakvi dýchat. Daneng nechal vyrobit pohřební truhlu s ventilací, kudy dovnitř proudí vzduch.

Pohřeb se vším všudy
V době, kdy Daneng se svým nápadem začínal, byl o dost drsnější. Donutil studenty, aby napsali svou poslední vůli. Pak je převlékl do pohřebních šatů a umístil do rakve. Tam „zesnulí“ pobyli celých deset minut. Pro mnohé z nich to byl opravdu velmi silný zážitek, který je ovlivnil na celý život.

Život je lepší než smrt
„Jde jen o chvilku – o pouhých deset minut. Ale studenti si dokonale navodí pocit ze smrti,“ říká o své vyučovací metodě Daneng.

A jak se zdá, studenti, kteří jeho experiment podstoupili, s ním více než souhlasí: „Když jsem vylezla z rakve, připadala jsem si jako znovuzrozená. Od té doby si vážím každé sekundy svého života,“ hovoří o svých pocitech studentka Xiao Lin.

Noční můra klaustrofobiků
Jistě, metoda profesora Danenga může být dobrou výchovnou lekcí pro budoucí tchajwanské mediky, kteří tak snad budou svou profesi vykonávat zodpovědněji.

Ovšem představa, že se mezi nimi ocitne klaustrofobik – člověk s panickou hrůzou ze stísněných prostor – je šílená. Pro něj by mohl pobyt v truhle znamenat skoro opravdovou smrt... A jak je to s vámi – nechali byste se zaživa pohřbít, byť jen na 10 minut?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 20