Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Apega/WENN.com

Božská Liz a její tajemství

Krátké nohy, židovství i posedlost stříháním vlasů.

Herečka Elizabeth Taylor, která ve středu 23. března zemřela ve věku 79 let, měla svá tajemství. Stejně jako Kleopatra, kterou v roce 1963 tak mistrně ztvárnila na filmovém plátně.

magazin.cz
magazin.cz

Krátce před svou smrtí však poskytla rozhovor titulu Us Magazine, v němž přiznala řadu méně či úplně neznámých faktů o svém životě.

Tady jsou některé z nich:
1. Než začala pracovat ve filmu, prodávala v jižní Kalifornii na pláži limonádu. Je však nutno dodat, že se do USA přestěhovala s rodiči z Anglie až těsně před vypuknutím 2. světové války a pro film byla objevena už v deseti letech. Také to neznamená, že by byla z chudých poměrů: její otec byl úspěšný obchodník s uměním.

2. Když byl její kadeřník José Ebert mimo město, ráda stříhala vlasy sobě i komukoliv dalšímu, kdo se nechal.

3. Milovala seriál Zákon a pořádek: Zločinné úmysly a nevynechala ani jednu epizodu. Snad k tomu přispěl i fakt, že si její děti hrávaly s Mariskou Hargitay (47), jednou z hlavních hvězd tohoto seriálu. Mariska Hargitay je totiž dcerou zemřelé Jane Mansfield, která byla v padesátých letech považována za nejkrásnější blondýnu v Hollywoodu.

magazin.cz

4. Rodiče Elizabeth Taylor sice patřili k církvi Christian Science, ale Elizabeth v roce 1959 konvertovala k judaismu. Bylo to po smrti jejího manžela Michaela Todda a před sňatkem se zpěvákem Eddie Fisherem, který byl Žid. Elizabeth se až do konce života k židovství hlásila.

5. Její židovské jméno bylo Elisheba Rachel.

6. Na první rande prý šla až v šestnácti letech. S kým, to bylo však herečka nikdy neprozradila.

7. Až do konce života byla přesvědčená, že má až směšně krátké nohy.

8. Mrzelo ji, že Richard Burton nikdy nedostal Oscara, zatímco ona získala dva.
Burton byl často považován za její životní lásku. Seznámila se s ním v roce 1963 při natáčení filmu Kleopatra. V té době byl on ženatý a ona vdaná, takže jejich vztah začal rychle plnit stránky novin. Později se vzali, dokonce dvakrát, ale v roce 1974 se rozešli nadobro. Přesto je jejich láska považována za jeden z velkých romantických příběhů 20. století.

magazin.cz

9. Nesnášela, když se jí říkalo Liz. Připomínalo jí to syčení.

10. Nikdy nenavštěvovala lekce herectví. I přesto získala dva Oscary.

11. Byla jednou z prvních celebrit, které začaly veřejně mluvit o AIDS. Významně se podílela na založení Americké nadace pro výzkum této nemoci. Vedly ji k tomu i osobní důvody: Byla šokovaná, když v roce 1985 na AIDS zemřel její přítel a kolega Rock Hudson.

Přežívají ji dva ze sedmi bývalých manželů: politik John Warner (84) a John Fortensky (59).

Conrad Hilton, prastrýc Paris Hiltonové, zemřel na infarkt ve dvaačtyřiceti letech v roce 1969. Britský komik Michael Wilding zahynul po pádu ze schodů v roce 1979. Mike Todd tragicky zemřel v roce 1958 v době, kdy byl s Elizabeth ženatý. Zpěvák Eddie Fischer podlehl komplikacím po operaci kyčlí v září 2010.
Richard Burton, kterého si Taylorová vzala dvakrát, zemřel na mrtvici v roce 1984, v té době již trpěl rozvinutou cirhózou jater.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3