Ženy mohou napomoci šanci, že jejich miminko nebude plačtivé, když v těhotenství zvýší příjem vitamínu B12. Ten se nachází například v hovězím či drůbežím mase a ve vejcích.
Nizozemští vědci prokázali, že ženy, které měly v ranném stadiu těhotenství vyšší hladinu vitamínu B12, mají až třikrát větší šanci, že jejich dítě bude klidné. A naopak: u žen s nejnižší hladinou tohoto vitamínu je velmi vysoká pravděpodobnost, že jejich potomek bude plakat alespoň tři hodiny denně.
Odborníci měřili hladiny B12 u 4000 žen ve 12. týdnu těhotenství. Také je požádali o vyplnění dotazníku týkajícího se stravovacích návyků. Ke sledovaným ženám se pak vrátili tři měsíce po porodu a zajímali se o to, kolik času jejich děti denně propláčí.
Strava = pláč, prokázali vědci
Podle autorů studie se podařilo vůbec poprvé prokázat spojení mezi stravováním matky v těhotenství a plačtivostí dětí. Dodávají však, že je příliš brzy na to přesvědčovat těhotné ženy, aby měnily své stravovací návyky.
Vitamín B12 hraje významnou roli ve vývoji mozku a nervového systému a je klíčový i pro zdraví krve. Nachází se v mase včetně drůbežího, v mléčných výrobcích, ale hodně ho je i v játrech a plodech moře, což jsou potraviny, které se těhotným ženám nedoporučují.
Nejvíc náchylné k nedostatku tohoto vitamínu jsou vegetariánky a veganky. Jak připomíná list Telegraph, velmi nízké hladiny B12 se projevují anémií, únavou, ztrátou váhy a zácpou.
Diskuze k článku:
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
Počet příspěvků v diskusi: 2