Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Derren Brown / foto: derrenbrown.co.uk

Kouzelník Derren Brown se dal „léčit“ z homosexuality

Anglický kouzelník a iluzionista Derren Brown (40) se tentokrát pustil do praktik, při nichž léčitelé tvrdí, že mohou homosexuály „vyléčit“ z jejich sexuální orientace.

Brown, který v roce 2008 přiznal, že je gay, strávil nějaký čas s evangelickou frakcí Living Waters, jež se věnuje léčení vírou. Udělal to v rámci přípravy na program Derren Brown: Zázraky na prodej.

„Zašel jsem do kostela, kde se snaží »léčit« homosexuály. Věděl jsem o tom už dříve, slyšel jsem o tom od různých přátel, ale přišlo mi to opravdu hodně pochybné,“ řekl Brown v rozhovoru pro listu The Sun.

Kouzelník, který se již nepočítá mezi věřící, přiznává, že toto léčení stojí na jakýchsi základech z psychologie, ale pro něj to prý není. Když mu bylo něco přes třicet, uvědomil si, že jeho homosexualita nezmizí.

magazin.cz

„Je pravda, že vykřikují vše možné o léčení rakoviny, léčení homosexuality, a tak podobně a tak dál. Ale pro mne to žádná motivace není. Měl jsem křesťanskou výchovu a vím, jak sám pracuji. Jim jsem prostě neuvěřil. Vidím to spíš jako podvod,“ dodal Brit.

Derren tvrdí, že ve své nejnovější show, která se věnuje léčení vírou všech možných nemocí od slepoty po artritidu, jasně ukáže, že tu nejde o nějaký zázrak. Kdokoliv se prý může naučit těch pár triků, na nichž takové léčení stojí.

„Je to opravdu nebezpečné. Především to nikoho nevyléčí. Nejenže se zdravotní stav lidí, kteří do toho jdou, nijak nezlepší, ale jsou nabádáni, aby přestali užívat své léky. Samozřejmě, když to nefunguje, oběti je řečeno, že vina je na něm, že dost silně nevěří. Úřady přitom nechtějí zasahovat, protože se to týká náboženské svobody,“ vysvětlil kouzelník svůj postoj.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 5