Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Ženy jsou nepodaření muži, tvrdí příručka ze 16. století

V archivu Královské chemické společnosti byla nalezena příručka z roku 1505, která prý „odhaluje“ nejrůznější ženská tajemství.

Tón této knihy dobře vystihuje prohlášení, že „ženy jsou nepodaření muži“. V pět set let starém bestselleru De Secretis Mulerium (O tajemstvích žen) se však čtenář také dozví, že pokud si chce ověřit, zda dívka je pannou, má ji požádat, aby si přivoněla k salátu. Když se jí pak chce na záchod, je to prý jasné znamení toho, že je „zkažená“.

Mezi další pozoruhodná odhalení patří tvrzení, že během „toho času v měsíci“ jsou ženy schopny zabít zvíře pouhým pohledem nebo že za těhotenské chutě mohou „zlé šťávy“.

magazin.cz

Muži, kteří touží po mužském potomkovi, prý mají dát manželce napít vína, jež obsahuje sušenou a rozdrcenou dělohu a střeva zaječice. Když je žena již těhotná, pohlaví dítěte se prý pozná podle velikosti prsů: pokud je levé větší, porodí holčičku, pokud pravé, bude to kluk.

Kniha nalezená v archivech Královské chemické společnosti ve středu Londýna je zřejmě dílem Alberta Magna, teologa a „vědce“. Věnoval ji prý jistému knězi ve snaze poučit ho o ženách. Snad nejkurióznější však je, že tohoto průvodce po ženském světě lze považovat za dílo ve své době progresivní.

„Autor se snažil poskytnout informace, které by mužům umožnily ženám se vyhnout a nikoliv je rovnou zabíjet, jak doporučovali dřívější pisatelé. I přesto tu najdeme i popis situací, v nichž je oprávněné ženy mučit či upalovat,“ říká Helen Rodnite Lemayová, která knihu přeložila z latiny do angličtiny.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 5