Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: scienceray.com

Zvířata, která vám vypijí krev

Říká se, že vampýři se živí krví. Ovšem nejen oni... Na této planetě jsou i zvířata, které mají krev jako svou hlavní potravu. A tady jsou...

magazin.cz
Ptáček, který „pase po krvi“
Jmenuje se Vampýr Finch a je to druh pěnkavy ostrozubé, která žije na ostrovech Gallapágy. Nejde o žádného velkého opeřence, spíše naopak – tenhle vzletný „upírek“ je pěkně mrňavý, ovšem jeho žízeň je velká. Zvláštností Vampýra Finche je jeho zvláštní jídelníček, který se skládá převážně z krve ptáků, kteří jsou o dost větší, než je on sám. Rozdílná velikost jeho kořisti „upírkovi“ nevadí, má totiž od přírody ostrý zobák, který si s ní poradí. Stačí porušit kůži (dosud živého) pokrmu a pak už jen hezky sát.

Jako „osina“ v zadku
Vandélie obecná působí docela nevýrazně – jako taková „šedá jehla“. Ovšem pozor, zdání klame! Tohle zvířátko není tak nevinné, jak na první pohled působí. Rybka se totiž živí krví, kterou si opatřuje přirozeně lovem. Jejím terčem jsou obvykle větší ryby, které Vandélie nejdříve kousne a několika hryzy se probojuje k žíle, odkud saje krev tak dlouho, než je plná. Ale pozor, žíznivá „jehla“ může atakovat i lidi. Takže pokud se budete chtít vykoupat v Amazonce, raději si to rozmyslete“. Tím spíš, že „mrštná rybka“ bez problémů může zaplout do vašeho konečníku, vaginy či napadnout penis.

magazin.cz

Malé krvelačné bestie
Tito malí netopýři jsou pěkně krvelační. Napadají převážně savce a mezi nejčastější terče jejich tesáků patří kozy. Ovšem nejen ty – když není poblíž mečící objekt, spokojí se i s ptačí krví. Dokážou „odkrvit“ stejně velké zvíře, jako jsou oni sami, a to během 40 minut!

magazin.cz

Komáři se s tím nepářou
Komáři to mají jasné – na lov krve chodí výhradně samičky. Ovšem komáří upírky nepijí krev, aby přežily, ale aby napojily svá vajíčka. Dokážou se prý „nacpat“ tak moc, že mají problém dolétnout „domů“.

magazin.cz

Stále žíznivá pijavice
Tenhle malý „váleček“ má docela drajv. Když si ho pustíte k tělu, pěkně se k vám přitiskne a hned ucítíte sílu jeho „francouzského polibku“. Kdepak, nejde o žádnou příjemnou záležitost. Pijavice napadá jak savce, tak i ptactvo. Scénář jejího chování je vždy stejný – přitiskne se, přisaje a pak pěkně pije a pije, až je napitá. Pozor: Pijavice může nasát pětkrát více krve, než kolik sama měří a váží! Napapaná pijavice obvykle pak svou oběť pustí, aby tu „šťávu“ mohla pěkně vytrávit.

magazin.cz

Šššššššštěnice
Tak mít tuhle potvoru doma, tak vyskočím z kůže. Tedy, vyskakovat ani nemusím, protože štěnice mi pomůže trochu „provětrat krovky“. A nejen mně – kdo se v jejím hledáčku objeví (ať už to je pták, drůbež, netopýr nebo člověk), brzy bude o pár kapek krve chudší. Štěnice je nesmírně žíznivá a dokáže za pouhých pět minut „natankovat“ krev, která 7× převyšuje její tělesné proporce.

magazin.cz

Blecha je žrout
Blecha je sice malá, nicméně výkonná. O tom vědí své kočky, psy, slepice, králíci, veverky, myši, fretky, ale i spousta lidí... Jak to? Takto – bleška dokáže vysát krev v takovém množství, které patnáctkrát převyšuje hmotnost jejího tělíčka...

magazin.cz

Když se vás chytne klíště...
Vypadá jako korálek, ale korálek to není. To šedivé na vaší kůži je klíště. Tahle potvora dokáže parazitovat i několik dní. A její hlad je věčný. Údajně se může nasát krví tak moc, že 600× zvětší svůj objem. Takže bacha!

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 7