Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Halucinogenní houbičky mohou léčit deprese

Halucinogen, který se nachází v "magických houbičkách", by podle amerických odborníků mohl pomoci v léčbě řady psychiatrických potíží jako jsou deprese, úzkosti, ale překvapivě i různé druhy závislostí.

Experti upozorňují na to, že psilocybin, halucinogen přítomný v některých houbách, má svá rizika: může vést ke vzniku paranoie a scestných představ.

Předběžná studie však ukazuje, že většina dobrovolníků, kteří dostali kontrolovanou dávku psilocybinu, prodělala „mystický“ zážitek, jenž byl podle jejich slov velmi osobní a duchovní a neměl negativní vedlejší účinky. Účastníci také potvrdili, že se jim poté zlepšila nálada i chování, a tyto pozitivní účinky potvrdili i jejich příbuzní.

„Rozhodně by se ta léčba nikdy neprováděla stylem »vezměte si dvě tyhle pilulky a zavolejte mi ráno«. Někoho by mohla špatná reakce vyděsit natolik, že by třeba vběhl pod autobus. Nikdo by to neměl prodělat bez dozoru,“ říká vedoucí výzkumu Matthew Johnson, profesor psychiatrie na John Hopkins University.

magazin.cz

Vedlejší účinky, jako například extrémní strach, se objevily u 5,6 procenta účastníků studie. Ale ještě rok po ukončení výzkumu 83 procent dobrovolníků řeklo vědcům, že mystický zážitek vyvolaný drogou zvýšil jejich spokojenost se životem. Bezmála 90 procent uvedlo, že to u nich vedlo ke změně chování, především ke zlepšení vztahů s rodinou.

Jak uvádí server LiveScience.com, psilocybin se zatím považuje za vhodný zejména pro umírající pacienty, kteří trpí depresí a úzkostí, a pro některé skupiny alkoholiků.

V 50. až 70. letech minulého století lékaři prováděli výzkum různých halucinogenů včetně LSD. Rozšíření těchto drog mezi veřejnost však vedlo k zastavení pokusů o léčebné užití těchto látek. Vědci se jim seriózně začali znovu věnovat až v posledních deseti letech.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 4