Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Prodal ledvinu, aby si koupil iPad!

Sedmnáctiletý čínský teenager toužil po nejnovější technické libůstce tak dlouho, až za ni zaplatil vlastním tělem!

Rada za všechny prachy
Pěkné věci stojí pěkné prachy. A když je člověk nemá? Tak zkrátka takzvaně „utře pusu“. Jenže čínský mladík, který si nechává říkat Xiao Zheng, se tak snadno nevzdal. Zamiloval se totiž do iPadu od Applu a chtěl ho mít za každou cenu. Na internetu se dal do řeči s chlapíkem, který mu doporučoval, jak si rychle vydělat hodně peněz – stačí prodat svoji ledvinu.

Čínský teenager neváhal a šel do toho. S překupníkem se dohodli byznys přes internet. V dubnu Zheng odjel do města Chenzhou, kde mu ve zdejší nemocnici ledvinu odebrali. Odměna byla 20 000 yuanů – to je asi 58 tisíc korun. Za tento „ranec“ si pak Xiao Zheng koupil svůj vysněný iPad a laptop. Možná, že by celá tato „obchodní transakce“ zůstala utajená, kdyby se do toho nevložila chlapcova matka.

magazin.cz

Když na to přišla matka...
„Když můj syn přišel domů, najednou měl u sebe laptop a iPad. Kde na to vzal? Dlouho se vytáčel a pak mi řekl: Mami, prodal jsem ledvinu. Když jsem to slyšela, měla jsem pocit naprostého zoufalství,“ říká k celé věci plačící matka.

Černý trh s orgány kvete
Jenže případ Xiao Zhenga není jediný. V Číně totiž kvete obchod s lidskými orgány a většina transplantací, které se tu provádí, jsou právě od placených dárců. Samozřejmě rozdíl mezi tím, co dostane „placený dárce“ a tím, co si za orgán naúčtuje překupník, je velký. Podle nejmenovaného zdroje, byl honorář, který dostal Xiao Zheng za svou ledvinu, podceněný. Cena na trhu je zhruba o polovinu vyšší. Zhengově matce se podařilo zjistit totožnost překupníka, který jejího syna zmanipuloval k prodeji ledviny. Policie však nebyla schopna zjistit, kde se momentálně nachází.

Život s jednou ledvinou
Nicméně sedmnáctiletý klučina dostal to, co chtěl – svůj vysněný iPad2. Bohužel, celá situace vygradovala tím, že Xiao Zheng má zdravotní problémy. Snad se z nich vylíže i s jednou ledvinou. V opačném případě bude potřebovat hodně, hóóódně peněz na transplantaci druhé ledviny. Jak je sežene?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 4