Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Konopí se užívalo k léčení již ve staré Číně

O legalizaci této drogy se stále vedou dlouholeté diskuse. Jedním z argumentů zastánců legalizace jsou právě zdravotní účinky konopí. Historie užívání konopí v medicíně přitom sahá až do starověku...

Historie využívání konopí jako léku začíná v Číně
Výborných vlastností konopí bylo využíváno již dávno. Ve starých kulturách, především v Egyptě, Číně nebo třeba Indii, se konopí využívalo při léčbě nejrůznějších nemocí. Jedná se o prastarou kulturní rostlinu, která pochází z Asie. Staří Číňané užívali konopí k léčbě zácpy, malárie, revmatu, ale i k tišení porodních bolestí. Výtažky z rostliny v kombinaci s vínem jim dokonce sloužily jako anestetikum při chirurgických zákrocích. Zprávy o využití konopí pro lékařské účely se ovšem objevují i ve spisech mnoha dalších dávných civilizací po celé Asii, v Africe i v Jižní Americe.

magazin.cz

Evropská epizoda léčení konopím
O konopí se zmiňují také antičtí učenci, po mnohá staletí se rostlina využívala také v Evropě. A to především v 19. století v Británii a USA, kdy byly dokonce publikovány studie o blahodárném vlivu konopí proti svalovým křečím, neklidu, zvracení a revmatismu. Kromě křečí a revmatu bylo konopí předepisováno ale také jako prostředek proti migréně, nespavosti nebo záchvatům agrese a vzteku. Existují záznamy o tom, že konopí užívala na doporučení svého osobního lékaře i britská královna Viktorie, které extrakt z rostliny pomáhal tišit menstruační bolesti.

Konec užívání konopných přípravků v Evropě
Ve 20. století se ale začaly objevovat pochybnosti o účinnosti léčby pomocí konopí a kritizovány byly často nepředvídatelné vedlejší účinky. K zákazu prodeje konopných přípravků vedla samozřejmě i obava ze zneužívání rostliny. Omamný účinek, který byl v Asii známý již velmi dlouho, je v Evropě znám teprve od Napoleonova tažení do Egyptu. Léčiva s obsahem konopí byla tedy stažena z prodeje, ovšem například ve Velké Británii k tomuto omezení došlo až v roce 1971.

Konopí představuje podle odborníku návrat k tradicím
V polovině 50. let 20. století vypracoval tým okolo prof. Kabelíka na univerzitě v Olomouci komplexní studii věnující se léčebným účinkům konopí. Prof. Dr. J. Kabelík v úvodu své práce zaměřené na konopí říká: „Je to poučný příklad, jak vysoce účinná léčivá rostlina, dobře známá ve starověku a středověku, užívána dokonce koncem 19. století, byla zapomenuta a opuštěna – zcela neprávem – dnešním oficiálním lékařstvím.“ Konopí považuje za jeden z příkladů využití poznatků našich předků a návratu k tradicím přírodní léčby.

magazin.cz

Mnoho odborných studií mluví ve prospěch konopí
V současné době časté diskuze na téma legalizace marihuany provází také otázky související s využíváním konopí pro lékařské účely. Konopí má totiž pozoruhodné tlumící účinky, které mohou dlouhodobě nemocným pacientům pomoci od bolesti. Na základě mnoha po celém světě provedených studií s pozitivními závěry ve vztahu k léčivým účinkům konopných přípravků některé státy povolily pěstovat konopí pro lékařské účely a vydávat na předpis konopná léčiva. Prodávat kanabinoidy, přípravky obsahující větší množství v konopí obsaženého THC, je tak možné například v Austrálii, Itálii nebo některých amerických státech jako je například Kalifornie a Arizona.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1