Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rubikova kostka / foto: ShutterStock.com

Nejslavnější hlavolamy

Existuje spoustu záludných hlavolamů, které vám pěkně procvičí mozek. Některé z nich jsou staré i několik stovek let a trpělivě je skládal i Napoleon Bonaparte.

Tangram

Hlavolam tangram tvoří čtverec rozdělený na sedm částí – pět trojúhelníků, čtverec a kosodélník. Z těchto částí se skládají různé tvary – ptáci, věci, postavy, vše na co si vzpomenete.

 

Tangram pochází ze staré Číny, zde se mu říká ch’i ch’iao t’u. Je nejstarší ze všech hlavolamů, pravděpodobně je i starý několik tisíc let. Podle šachisty a matematika Samuela Loyda (1841-1911) objevil hlavolam před 4000 lety bůžek Tan. První dochovaná zmínka je ale až z roku 1813. Evropský název „tangram“ dal hlavolamu až cambridžský prorektor Thomas Hill v roce 1848. Nejednalo se o zábavu pro chudé, dovážel se vyrobený ze slonoviny zabalený v luxusním hedvábí z Asie. Dnes si tangram můžete klidně doma vystřihnout z papíru.

 

magazin.cz

 

Hlavolam si oblíbil francouzský císař Napoleon Bonaparte nebo Lewis Carroll, autor slavné knížky Alenka v říši divů. Pokud i vy propadnete kouzlu tangramu, měli byste vědět, že matematik Henry Ernest Dudeney objevil tzv. tangramový paradox. Můžete totiž složit jeden obrázek dvojím způsobem, ale podruhé vám vždy jedna část hlavolamu zbude.

 

Ježek v kleci

Kdo by neznal  ježka v kleci. Tento hlavolam proslavil spisovatel Jaroslav Foglar ve svých Rychlých šípech. V příběhu se poznáme tajemnou čtvrť Stínadla, kde chlapci hledají ježka v kleci, v jehož nitru je ukryt nákres létajícího kola Jana Tleskače. Spisovatel ale není autorem tohoto hlavolamu, jak si mnozí myslí. Díky němu se ale začal vyrábět ve velkém, roku 1935 se objevili první modely v Roudnici nad Labem a za pár týdnů se bez ježka v kleci neobejde žádné české hračkářství.

 

magazin.cz

 

Skutečným vynálezcem ježka v kleci je Američan Clarence A. Worrall. Ten si ho nechal roku 1896 patentovat. Hlavolam měl podobu dvou spojených destiček čtyřmi tyčkami. Mezi nimi byl ježek. Dnes už si můžete ježka v kleci koupit třeba pozlaceného, velkého nebo malého. Místo ježka můžete mít v kleci například kočku nebo ptáčka.

 

Rubikova kostka

Rubikova kostka je vynález poměrně mladý, v roce 1974 ho vyrobil univerzitní profesor Ernö Rubik. Původně chtěl na kostce demonstrovat svým studentům rotační vlastnosti. Barevná kostka má všechny strany rozdělené na devět malým krychliček. U studentů kostka úspěch nesklidila, netrvalo ale dlouho, a miliony lidí si nad skládáním této kostky začalo krátit čas. Můžete na ní docílit neuvěřitelných 43 252 003 274 489 856 000 kombinací!

 

magazin.cz

 

Ve skládání hlavolamu se i soutěží. Skládání kostky na čas se jmenuje speedcubing. Nejrychleji ji složil Američan Rowe Hessler, a to za 2, 94 sekund. Poslepu ji dokonce poskládal Fin Ville Seppänen za 4 minuty a 50 vteřin.

 

V únoru 2009 přišel profesor Rubik s novým hlavolamem. Jmenuje se Rubik 360. Skládá se ze tří průhledných koulí, ve kterých je umístěno šest míčků. Řešitel hlavolamu musí dostat barevné míčky do odpovídajících otvorů ve vnější kouli tím, že je vytřese ze střední koule, která má pouze dva otvory.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!