Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

3D tiskárna pro milovníky čokolády

Nová 3D tiskárna nevytváří předměty z plastu, ale z čokolády. Pojďte ochutnat třeba čokoládová zvířátka.

Milovníci sladkostí si budou moci vytvářet čokoládové figurky a předměty podle vlastní fantazie. Nová 3D tiskárna totiž netvoří předměty z plastu, ale ze svých trysek tlačí čokoládovou hmotu, kterou podle počítačových instrukcí pěkně přetvoří v požadovaný předmět. Nadšení z domácího cukrářství však poněkud ochladí cena přístroje, která se v přepočtu vyšplhá nad 70 tisíc korun.

 

magazin.cz

 

Hrátky s čokoládou

Technologie 3D tisku se obecně snaží utvářet trojrozměrné objekty pomocí postupného skládání jednotlivých tenkých vrstev materiálu na sebe. Tiskárna si z počítače načte prostorová data 3D modelu a posléze tryskami vstřikuje roztavený materiál na podložku vrstvu po vrstvě. V praxi se jako materiál běžně užívá nezávadný plast a na stejném principu pracuje i stroj, který jako surovinu využívá čokoládu.

 

magazin.cz

 

Za nápadem vytvořit čokoládovou tiskárnu stojí výzkumný tým při Univerzitě Exeter sponzorovaný britským vládním úřadem pro vědu a výzkum. Zástupce týmu Dr. Hao práci komentuje slovy: „Vyrobili jsme čokoládovou tiskárnu, abychom demonstrovali použitou technologii způsobem, jemuž bude každý rozumět. A také proto, že surový materiál pro výrobu je běžně dostupný, levný a bezpečný. A co víc, neexistuje zde plýtvání materiálem, neboť každý zbytek čokolády nebo nepovedený výtvor lze znovu přetvořit v něco jiného, nebo prostě sníst.“

 

magazin.cz

 

Složité hlídání teploty

Samotný projekt s sebou nesl různá úskalí především kvůli tomu, že s čokoládou není zas tak snadné v tomto směru pracovat. Zpracování totiž vyžaduje dost přesné ohřívání a následné ochlazování, což musí výsledný produkt zohlednit. Proto bylo nutné vytvořit zcela nový teplotní kontrolní systém, který je odlišný od 3D tiskáren pracujících s plastem.

 

magazin.cz

 

Ve vývoji je rovněž uživatelsky přístupné softwarové rozhraní, které umožní pracovat s celou škálou návrhů na čokoládové objekty. Pochopitelně se počítá i s tvorbou vlastních návrhů, a pokud se podaří nastartovat prodej čokoládových tiskáren i dalšími výrobci za přijatelnější cenu, neměly by chybět webové stránky se sdíleným obsahem nejrůznějších uživatelských návrhů.

 

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!