Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Máte hlad? Dejte si saranče!

Možná se vám tomu nebude chtít uvěřit, ale hmyz se odedávna využíval nejen k jídlu, ale i v medicíně a při náboženských obřadech.

K lékařským účelům se hmyz používá dodnes, ať už živý, tepelně upravený, drcený, v infuzích nebo v mastech. Např. mravenci rodu Atta se na operačních sálech začali používat jako lékařská svorka k zašívání ran – jejich čelisti produkují látku, která napomáhá zahojení rány.

 

magazin.cz

 

Využití hmyzu jako potravy je dnes již zcela běžná záležitost ve většině zemí. V Africe, jihovýchodní Asii a severní část Latinské Ameriky dokonce na konzumaci hmyzu doslova závisí lidské životy. Je otázkou, proč i v bohatých průmyslových státech není entomofagie rozšířená a neobohacuje tak jídelníček spousty lidí.

Hmyz obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny a to až v 80% množství, obsah tuku kolísá – některý hmyz je velmi tučný, což je důležité pro obyvatele rozvojových zemí, jiný má zase tuku mizivé množství, což jistě ocení lidé posedlí nízkokalorickými potravinami, držící si linii. Vzhledem k obsahu do jisté míry nenasycených mastných kyselin, může být hmyz kvalitou přirovnáván k masu drůbeže či ryb. Ve většině případů je možno hmyz konzumovat celý. Navíc hmyz je obdařen obrovskou reprodukční schopností, která je mnohanásobně vyšší než u běžně chovaných zvířat.

 

magazin.cz

 

Entomofagie je rozšířena ve více jak 100 zemích. Dosud je známo přes 1400 druhů jedlého hmyzu, což jistě není vzhledem k celkové početnosti druhů (kolem 400 miliónů) konečné číslo. Např. v Mexiku je po hovězím a fazolích hmyz třetím národním jídlem – využívá se takto asi 200 druhů. Můžete si tak pochutnat na širokém spektru jedlých druhů: od klasických moučných červů, termitů a mravenců, přes larvy vos a včel až po sarančata, cvrčky a brouky. Mezi nejčastěji pojídané druhy hmyzu patří ty, které žijí ve velkých skupinách.

 

magazin.cz

 

Málokdo ovšem ví, že hmyz je blízkým příbuzným humrům a krevetám a že je stejně chutný. Další zajímavostí je, že hmyz ve svém exoskeletu vyrábí vlastní antibiotické látky, které nedovolují přítomnost člověku nebezpečných mikroorganismů. Navíc se hmyz, ve většině případů upravuje tepelně, zasyrova se jí opravdu jen vybrané exotické druhy.

Tak co, dali byste si říct a zkusili sníst broučka, nebo červíčka?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2