Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Vitamíny: Vyznáte se v nich?

Hlavním zdrojem nejen vitamínů, ale i minerálů je především běžná strava. Pokud budete jíst dostatek neupravené zeleniny a ovoce, máte v organismu vše, co potřebujete.

Vitamín A

Je pro vzhled a krásu velmi důležitý. Ovlivňuje tvorbu kostí, zubů a kvalitu zraku, příznivě působí na vzhled a zdraví kůže. Používá se k léčení akné, k ošetření kůže poškozené slunečním zářením a k regeneraci stárnoucí pleti. V přírodních zdrojích se vyskytuje ve žluté a oranžové zelenině, v játrech, rybím tuku.

 

magazin.cz

 

Vitamín B

Vitamíny skupiny B nás chrání před stresem. Vitamín B5 neboli kyselina pantotenová ovlivňuje stárnutí. Vyskytuje se ve veškeré živé hmotě a většině potravin, zvláště ve fazolích, vaječných žloutcích, v luštěninách, játrech, pomerančích, arašídech, celozrnných obilninách.

 

Vitamín C

Nejčastější přírodně či uměle doplňovaný vitamín v našem těle. Je významným antioxidantem, čistí naše tělo od jedovatých látek, což se pozitivně projevuje na našem vzhledu. Méně známým přírodním zdrojem vitamínu C jsou melouny a brambory. Příznaky nedostatku: krvácení a poškození dásní, vypadávání zubů, nízká odolnost proti infekci.

 

magazin.cz

 

Vitamín E

Spolu s vitamínem A a C je jedním z nejvýznamnějších antioxidantů. Zpomaluje stárnutí buněk, a proto bývá součástí kosmetických přípravků. Napomáhá i hojení kůže po popáleninách. Vyskytuje se v rostlinných olejích, vaječném žloutku, v ořeších a semenech, v luštěninách a v umělých tucích. Příznaky nedostatku: matné vlasy.

 

Vitamín H (jeden z vitamínů komplexu B)

Biotin udržuje zdravou kůži, pomáhá při léčení ekzémů, zpomaluje šedivění a podporuje růst vlasů. Vyskytuje se ve vaječném žloutku, játrech, ledvinkách, pšeničných klíčcích, ořeších, ovesných vločkách a kvasnicích.

 

magazin.cz

 

Vitamín P

Používá se při léčbě křečových žil. Příznaky nedostatku: vznik modřin a červených žilek na stehnech. Najdeme jej v černém rybízu, hroznech, grepech, paprice a v pohance.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!