Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Plavání – ideální sport pro každého

Toto roční období prožije většina z nás u vody, kde se dá přežít den při extrémně vysokých teplotách.

Podle lékařů je plavání skutečně sport vhodný pro každého, aniž by mělo nějaké vedlejší škodlivé účinky, jako je tomu u jiných sportů.

 

magazin.cz

 

Plavání se řadí mezi tzv. aerobní sporty. Do této kategorie patří třeba i běhání, rychlá chůze nebo jízda na kole. Plavání je ovšem z těchto aerobních sportu nejlepší. Někdo by mohl namítat, že při běhu člověk spálí více kalorií a tak musí být tento sport lepší. Opak je ale pravdou. Oproti běhání nebo jízdě na kole může plavání provozovat každý, což je opravdu velká výhoda. Další výhodu uvítají zejména lidé trpící nadváhou. Pro ně je totiž často obtížné věnovat se jinému sportu než právě plavání. Při tomto sportu se také již za hodinu poctivého plavání spálí až 2000 kJ, toho u jiného sportu nedocílíte. Pokud bychom srovnávali množství spotřebované energie u sportovní chůze a plavání: až pětkrát více energie se spotřebuje právě při plavání. Energeticky nejnáročnější je plavecký styl prsa, poté následuje znak, motýlek a nejméně náročný je kraul.

 

Pravidelné plavání, nejlépe alespoň třikrát za týden, vám také může krásně vytvarovat tělo. Při správném plavání je totiž namáhána většina svalů v těle, čímž plavec vlastně velmi aktivně posiluje. Nejvíce zapojeny jsou při plavání zádové, břišní, hýžďové, prsní svaly a samozřejmě svaly končetin. Hlavně ženy uvítají, že jim plavání dokáže vytvarovat krásné poprsí. Málokteré cvičení nebo sport nám posílí svaly vnitřní strany stehen jako plavání. Zároveň jsou svaly při plavání protahovány i posilovány, čehož při posilování mimo vodní prostředí nedocílíte. Správně zvolené plavecké styly pomáhají lidem, kteří trpí bolestmi zad. Během plavání se posilují i svaly kolem páteře a výsledkem je tak správné držení těla a bolesti zad jsou rázem pryč. Pokud vás také trápí bolesti zad, obraťte se na svého lékaře nebo fyzioterapeuta, který vám poradí, které plavecké styly jsou pro vás nejvhodnější. Při plavání vám zároveň voda tělo namasíruje.

 

magazin.cz

 

Plavání má spoustu dalších výhod. Málokdo ví, že díky plavání může být člověk po celý život v dobré kondici. Mnoho lidí si udržuje kondici pravidelným běháním, které ale bohužel velmi zatěžuje klouby. Plavání naopak zlepšuje pohyblivost kloubů. Jak je to možné? Je známo, že voda nadnáší tělo a tak plavání nezatěžuje klouby. Zlepší se tak pohyblivost celého těla. Běhání takový účinek nemá.

 

Lékaři doporučují plavání i svým pacientům se srdečními nemocemi. Jiné druhy sportu srdce příliš namáhají, plavání ho naopak šetří. Dále pomáhá plavání při zdravotních potížích, jako jsou křečové žíly nebo vysoký krevní tlak. Pokud při plavání správně dýcháte, posilujete svoje plíce. Z australských studií je zřejmé, že lidé, kteří pravidelně plavou, sníží se u nich riziko vzniku nemocí dýchacích cest o 63 %.

 

Výzkumy dokazují, že plavání může sloužit jako prevence před vznikem stresu. Pokud už lidé ve stresu jsou, plavání ho pomáhá odbourávat. Plavání také výrazně snižuje riziko vzniku deprese a dokonce také stařecké demence, a to o téměř 40%. Výzkumy také dokazují, že plavání dokáže zlepšit paměť.

 

magazin.cz

 

Aby se projevily všechny blahodárné účinky, měli bychom plavat správným způsobem. Pokud budeme při plavání dělat chyby, což se stává poměrně často, přinese nám tento sport více škody než užitku. Při špatných plaveckých technikách se totiž brzy unavíme a dostaví se i bolesti zad a ramen. Nejčastější chybou je, že lidé nechávají při plavání hlavu nad vodní hladinou. V takovém případě velmi trpí krční páteř. Pokud už někdo ví, že plave špatně, ale není mu příjemné plavat s potopenou hlavou, měl by takový člověk plavat znak, který srovnává a protahuje páteř. Před plaváním je také nutné se rozcvičit a zahřát celé tělo.

 

I v létě u vody tedy můžete pečovat o své tělo a zdraví. Tak na nic nečekejte, oblékněte si plavky a běžte si zaplavat.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1