Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.metro.co.uk

Žena zahání stres pojídáním kamenů

Každý člověk má nějakou gurmánskou slabůstku. Američanka Teresa Widner tvrdí, že jejím požitkem je pojídání kamenů.

Lék na smutek

Zatímco světem otřásá ekonomická krize, která mnohým z nás utahuje opasky, Teresa Widner se hladu bát nemusí. Díky svému apetytu má totiž vyhráno – kamení, které s gustem už dvacátý rok pojídá, je zadarmo. Američanka přiznává, že konzumace šutříků je pro ni stejným ventilem stresu či psychické nepohody, jako je u jiných lidí například čokoláda.

 

magazin.cz

 

1320 kg kamení za 20 let

Za posledních dvacet let prý snědla kolem 1320 kilogramů této neživé hmoty. Její poněkud bizarní vztah ke kamenům se však v poslední době upravil. Tato matka dvou dětí se totiž znovu provdala a získala tím lepší duševní rovnováhu. „Se svým mužem Jimem jsem šťastná, takže teď jím  méně kamení, než předtím. Ale jakmile se objeví nějaký „den blbec“ a já jsem v nepohodě, zase utíkám ke svému zlozvyku. Jedině kamení mě totiž dokáže uklidnit.“

 

Lahůdky z lůna země

Kameny si prý žena uchovává ve speciální kuchyňské skříňce. Odtud si prý dle chuti volí z nabídky  ten, který nejvhodnější. „Vždycky si nějaký vyberu a omrknu ho. Mám na kamenech ráda tu jejich chuť země – obzvláště, má-li zbytky bahna,“ svěřuje se Teresa Widner, která upřednostňuje měkčí typy kamenů. Pokud ale natrefí na nějakého „tvrďáka“, i s ním si dokáže lehce poradit. K dispozici má totiž speciální kladívko.

 

magazin.cz

 

Pojistka pro špatné časy

Přestože v současné době se Teresa Widner ke kamenům už tolik nevrací, připouští, že je stále na nich psychicky závislá. „Vždycky se cítím lépe, když je mám u sebe. Je to prostě nějaká jistota – pojistka, kdyby se něco stalo a já je potřebovala.“ Jednání této ženy je odborníky nazýváno – pica – jde o úchylku, kdy lidé mají tendenci pojídat zvláštní objekty.

 

U zvířat je to normální, u lidí nikoliv

Nicméně v říši zvířat není pojídání kamenů ničím zvláštním. Například vlci či želvy mají tendenci jíst kamení, aby si dopomohli lepšímu trávení. U lidí však tento zvyk je stále pokládán za nestandardní. Lékaři se proto domnívají, že paní Widner je chudokrevná, tudíž má nedostatek železa, který si podvědomě hledá právě v kamení. „Nikdy jsem neměla kvůli svým stravovacím zvykům žádné problémy. Možná, že nechodím tak často na záchod, jako ostatní a také mě občas trochu pobolívá břicho, ale to je vše,“ uzavírá Američanka.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1