Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Zelená, voňavá a omamná rostlinka

Marihuana má své příznivce i odpůrce. Ovšem málokdo zná její bohatou historii.

V USA byla marihuana žádaná

Ještě před pár stoletími, konkrétně v roce 1619, byl na území USA vydán zákon, který podněcoval farmáře, aby pěstovali konopí. Důvod byl prostý – rostlinka sloužila jako surovina k výrobě oblečení, plachet a provazů. Dokonce i známí američtí politici, jako byl George Washington či Thomas Jefferson byli velkými pěstiteli marihuany. Říká se, že Jefferson napsal Deklaraci nezávislosti Spojených států amerických na papíře, který byl zhotoven z konopí.

magazin.cz

 

Lék na spoustu chorob

I ve staré Číně si rovněž nemohli marihuanu vynachválit. Nazývali jí Ma a používali už 6000 let před Kristem. Pro zdejší obyvatelstvo byla rostlinka univerzální surovinou – tkalo se z ní šatstvo, přidávala se do jídel a používala se rovněž v medicíně, především při léčbě revmatu či dně. Ve druhém století jistý Hua To začal využívat ženskou odnož rostlinky k výrobě červeného vína, které mělo pomáhat proti nespavosti či ledvinových problémech.

magazin.cz

 

Kouření (v rozumné míře) je zdraví prospěšné

Odpůrci marihuany budou jistě kroutit hlavou, ale prý je to tak – podle vědců z Univerzity v Alabamě je kouření několika jointů týdně zdravé. Marihuana údajně rozšiřuje průdušky, čímž je vhodným lékem například při astmatu, epilepsii (snižuje počet záchvatů), anorexii (podporuje chuť k jídlu) či zeleného zákalu (protože snižuje nitrooční tlak). Cigareta marihuany, oproti té tabákové, neobsahuje žádný nikotin, ale složku THC (tetrahydrocannabinol), která (v rozumné míře) může mít ozdravné účinky.

 

Proč se říká konopí marihuana

Některé výklady tvrdí, že jde o spojení dvou křestních jmen – Maria a Juana, což byl slengový výraz pro prostitutky. Jiný zdroj uvádí, že původem bylo slovo maraguanquo – v českém překladu to znamená opojná rostlina.

magazin.cz

 

Duchovní rostlina

Marihuana – společně s jinými bylinami – byla užívána při různých rituálních a duchovních obřadech. To mělo za následek, že například známá bojovnice Johanka z Arku byla v roce 1430 obviněna z užívání této omamné rostliny. I o Buddhovi se prý také říkalo, že nejedl nic jiného, než konopí a jeho semena.

magazin.cz

 

Marihuana přináší múzy

Pokuřování marihuany bylo oblíbenou zábavou i mnoha umělců. Nedávno například vědci zjistili, že v domě anglického dramatika Williama Shakespeara se našla hliněná dýmka se zbytky něčeho, co připomíná konopí. Inspiraci v marihuanovém dýchánku hledal i prokletý básník Charles Baudelaire.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!