Kuchařka si vzala „to lepší“
Že porcování kuřete v Zimbabwe je záležitost posvátná, se na vlastní kůži přesvědčila čtyřiadvacetiletá Nomusa Sibanda, která si na zdejší poměry dovolila nemožné: snědla z pečínky části, které byly podle tradice určeny muži. Šlo samozřejmě o to nejlepší – prsíčka, stehna... Když pak zbytek pečeného opeřence předložila k večeři svému muži, dočkala se prý zaslouženého výprasku.
Za chudou večeři ji čekal soud
Čtyřicetiletý Jabulani Ncube totiž nebyl zrovna nadšený, když se mu na talíři objevilo horší kuřecí maso, v podobě kuřecího žaludku, křídel a jednoho stehna. Ncube si takovou „skromnou“ večeři nechtěl nechat líbit. Cítil se podveden a žádal odplatu. Proto kromě výprasku své manželky požadoval celou věc řešit soudně.
Ostuda pro manželku i její babičku
Nebohá žena byla shledána vinnou a její situaci nezachránil ani fakt, že pocházela z jiného kraje a místní tradice tak dobře neznala. Spolu s ní byla veřejně plísněna i její babička Gogo MaDawu, která s dívkou do vesnice přistěhovala. Podle místních bylo její povinností poučit vnučku, jak se má ke svému muži chovat! Od této chvíle si zřejmě budou obě ženy dobře pamatovat, že muži z kuřete náleží to nejlepší, tedy prsa, obě stehna a páteř.
Dobrá manželka se spokojí s málem
A zbytek masa? Ten je určen ženě. Zhrzený strávník Ncube, který se cítil býti skromnou večeří poveden, prý řekl své ženě, že pokud mu ještě jednou provede podobný kousek, rozvede se s ní. Mladá manželka však ani přes veřejnou ostudu svého činu nelitovala a v místním tisku prohlásila: „Jak dlouho se to dá vydržet – zabíjet a péct kuřata, aniž by člověk ochutnal to lepší maso?“
Diskuze k článku:
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!