Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Umíte si správně fénovat vlasy?

Možná se budete divit, co všechno jste doposud při vysoušení vlasů dělali špatně.

Říkáte si, že je tato otázka zcela zbytečná, protože každá žena minimálně jednou za život držela fén na vlasy v ruce? Ano, to je sice pravda. Ale ne každá žena ví, jak vlasy správně fénovat tak, aby nedošlo k jejich poničení.

Mnoho z nás si úpravu vlasů bez fénu dokáže jen těžko představit. Fén šetří spoustu času a s jeho pomocí snadno docílíme požadovaného tvaru účesu. Stejně tak jako klady, mají ale vysoušeče vlasů i své zápory. Hlavním nedostatkem je horký vzduch, který našim vlasům příliš neprospívá. Pokud se k tomu přidá špatná technika fénování bez vhodně zvolených přípravků na vlasy, výsledky mohou být katastrofální. Považujete fénování za rutinní záležitost, na které se nedá nic pokazit? To je ale omyl. I fénování má totiž svá pravidla. A pokud se jich budete držet, tak můžete předejít tomu, že vaše vlasy budou vypadat nezdravě.

 

Pořiďte si kvalitní fén

Jestli se vám vlasy hodně mastí a musíte si je díky tomu umývat a fénovat denně, tak se vám rozhodně vyplatí investice do kvalitního fénu. Nejšetrnější variantu v dnešní době představují ionizační fény, které jsou vybaveny generátorem, produkujícím miliony očisťujících negativních iontů. Vlasy tak zůstávají hydratované, což zabraňuje jejich krepatění, lépe regenerují a zůstávají jemné a lesklé.

 

Valera Swiss Silent SX 6500Y RC, cena v síti EURONICS: 1999 Kč

Mimořádně tichý, výkonný a extra lehký profesionální vysoušeč s generátorem iontů. Vysoušeč díky speciální konstrukci absorbuje vysoký zvuk fénu a je tak zhruba o 3 decibely tišší než srovnatelný fén. Přepnutí vysoušeče na studený vzduch umožní dokonalou fixaci účesu, není tak potřeba dalšího zpevňování lakem a jinými kosmetickými prostředky, které vlasy zbytečně vysušují.

magazin.cz

 

Buďte k vlasům jemní

Dávejte si pozor i na to, jak vlasy po umytí sušíte. Některé ženy po umytí vlasy ručníkem drhnou a neuvědomují si, že tak lámou konečky vlasů. Proto stačí, když si vlasy jemně vymačkáte v ručníku.

 

Ochrana těsně před fénováním je důležitá

Aby vlasy nebyly vysušené a neztratily lesk, použijte před fénováním speciální přípravky na ochranu proti působení tepla. Prostředků na vlasy tohoto typu existuje mnoho. Vybírat můžete z široké nabídky produktů ve vybraných kadeřnictvích, ale také v sítích nejrůznějších drogérií. Zaleží pouze na vás, kolik peněz jste ochotni do péče investovat.

 

Trpělivost růže přináší

„S fénem šetříte čas a nemusíte čekat, až vlasy uschnou“. To není ale tak úplně pravda. Fénovat vlasy bezprostředně po umytí se v žádném případě nedoporučuje. Vlasy by tím dost utrpěly. Nepospíchejte tolik. Vlasy nejprve opatrně rozčešte a nechte je několik minut proschnout, věnovat se můžete mezitím jiným činnostem. Teprve v okamžiku, kdy budou vaše vlasy proschlé, se pusťte do samotného procesu fénování. Trpělivost se v tomto případně rozhodně vyplatí.

 

Ionizační kartáč Rowenta CF5512F4, cena v síti EURONICS: 499 Kč

Ionizační kartáč na vlasy Rowenta CF5512F4 Ionic brush Instant shine disponuje výkonným generátorem iontů, které eliminují statickou elektřinu. Kartáč zajistí hladké, hydratované a zářivě lesklé vlasy, které se jednoduše upravují.

magazin.cz

 

Držte si dostatečný odstup

Zásadním pravidlem při fénování je dodržování dostatečné vzdálenosti. Fén vždy držte ve vzdálenosti 15 cm od hlavy. Vzdálenost by nikdy neměla být kratší 10 cm, jinak hrozí poškození vlasů. Vlasy se také snažte vysoušet při nižší teplotě. Trvá to sice déle, ale je to mnohem šetrnější. Příliš horký vzduch má za následek, že se pokožka hlavy častěji mastí, vlasy ztrácejí lesk a nevypadají zdravě.

 

Philips SalonDry HP4935/22, cena v síti EURONICS: 599 Kč

Philips nabízí tři různé teploty i rychlosti vysoušení vlasů. K dispozici je také chladný vzduch pro zpevnění účesu a úzká koncovka pro jeho přesnou úpravu. Díky ionizační technologii získají vaše kadeře při sušení lesk a omezí se také jejich poletování.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!