Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Tradičním klíčům odzvonilo, nahradí je elektronické zámky

Nový zámek se odemyká pomocí aplikace ve smartphonu, aniž byste jej museli vytáhnout z kapsy.

Kdykoliv odcházíte z domova, jistě ještě mezi dveřmi kontrolujete, zda máte u sebe telefon, peněženku a klíče. A právě na svazek klíčů možná v brzké době už nebudete muset myslet. Klasické zámky by mohly nahradit jejich elektronické verze, které lze snadno odemykat a zamykat pomocí aplikace ve smartphonu.

magazin.cz

 

Vstup na dotek

Americká společnost Kwikset uvedla na trh zajímavou alternativu elektronického zámku nazvanou Kevo. Pro jeho odemčení či zamčení není potřeba přikládat žádnou kartu nebo klasický kovový klíč. Ovládá se totiž jednoduše pomocí aplikace ve smartphonu. Kevo navíc komunikuje se smartphonem plně automaticky a bezdrátově. Jakmile se blížíte ke svému domovu nebo do kanceláře, Kevo se spojí s mobilní aplikací a autorizuje váš přístup. Pak už se stačí zámku dotknout prstem a můžete vstoupit.

 

Instalace systému je přitom velmi jednoduchá. Stačí si koupit sadu zámků Kevo a instalovat je namísto starých vložek u všech dveří, které chcete zamykat pomocí mobilní aplikace. Zámek je napájen dvojicí AA baterií, která by měla při běžném používání vydržet asi rok provozu. Nízkou hladinu energie v bateriích pochopitelně včas uživateli signalizuje mobilní aplikace.

Výhodou zámků Kevo je možnost komplexní správy všech zámků a přístupů k nim. Jednoduše tedy lze povolit přístup domů členům rodiny nebo omezit vstup třeba do kanceláře. Autorizační kódy s přechodnou dobou platnosti lze posílat libovolným osobám, takže není nutné nechat čekat návštěvu přede dveřmi, když se zdržíte na nákupu.

magazin.cz

 

Zabezpečení

Výrobce nezapomněl zámek vybavit i ochranou proti možnému neautorizovanému přístupu. Aplikace totiž dokáže například podle GPS pozice určit, kde se ten který oprávněný uživatel nachází a podle toho zamezit případnému pokusu o vloupání, pokud je majitel uvnitř či mimo dosah zámku. Společně se zámkem v balení dostanete také speciální elektronickou klíčenku, která funguje jako aplikace ve smartphonu a je určená třeba dětem. Pro jistotu lze mít u sebe i klasický kovový klíč, jímž lze zámek odemknout v případě vybití baterie.

„Kevo je první inteligentní zámek, který dokáže komunikovat se smartphonem a odemkne se jednoduchým dotykem prstu,“ popisuje Greg Gluchowski z prodejní společnosti HHI. „Použitá technologie je velmi pohodlná a praktická, zákazník nemusí vytáhnout mobil z kapsy, když se chce dostat do domu. Kevo ukazuje cestu, jak nahradit tradiční klíče moderními technologiemi.“

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!