Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock

Solární displej na telefonu nahradí nabíječku

Speciální transparentní solární panel zajistí dobíjení baterie v telefonu kdykoliv jej vystavíte světlu.

Nutnost častého připojování současných smartphonů ke zdroji energie značně limituje jejich využívání v místech mimo dosah elektrických rozvodů. Proto se řada vědců a výrobců mobilních zařízení zabývá výrobou nabíječek poháněných alternativními zdroji. Nejčastějším zdrojem energie bývá sluneční svit, proto nejsou ani solární nabíječky ničím výjimečným. Výjimečný je naopak nápad namontovat solární nabíječku přímo na telefon.

magazin.cz

 

Solární displej

Právě integrovaným solárním nabíjením mobilních zařízení se zabývá francouzský výrobce SunPartner Group. Pokud by se vám snad vybavily malé solární panely umístěné kdesi na přední straně telefonu, jak se to dělalo u prastarých solárních kalkulaček, rychle na takový pravěký způsob zapomeňte. Vědecký tým totiž svoji solární nabíječku Wysips integroval přímo do plně transparentního sklíčka pokrývajícího displej telefonu. Na první pohled se tak zařízení nijak neliší od tradičního mobilu.

magazin.cz

 

Označení Wysips je vlastně zkratkou pro novou technologii nazvanou What You See is Photovoltaic Surface, přeloženo jako to co vidíte, je fotovoltaický povrch. Technologie je založena na speciálních světlocitlivých krystalech, které přeměňují světelné záření na elektrickou energii. Krystaly jsou pro lidské oko takřka neviditelné a jsou nalepené na vrstvu optických mikročoček, které utváří tenký pruh pevného transparentního sklíčka.

magazin.cz

 

Neustálé nabíjení

Současná technologie umožňuje vyrobit solární sklíčko s propustností až 90 % světla, tudíž se obraz na displeji nijak významně neovlivní. Podle vědecké zprávy dokáže takové sklíčko vystavené na deset minut světlu zhodnotit jeho energii do čtyř minut energie v baterii. Dobrá zpráva je, že krystaly umějí převádět světelné paprsky nejen ze slunce, ale i z atmosféry při zatažené obloze i z umělého osvětlení. Telefon s takovou solární nabíječkou se tedy nabíjí kdykoliv leží na stole v osvětlené místnosti.

magazin.cz

 

Podle autorů lze Wysips adaptovat v postatě na jakýkoliv povrch, tudíž bychom se solárního nabíjení mohli dočkat v řadě dalších elektronických zařízení. Výzkum rovněž odhalil, že pokud by se použily méně průhledné krystaly se zhruba 60–70 % propustností světla, dokázaly by během deseti minut na světle dodat běžné baterii v mobilu energii na 16 minut provozu. A to už by opravdu stačilo na chvíli vyndat mobil z kapsy a o nabíjení se vůbec nestarat.

magazin.cz

 

Firma SunPartner pracuje ve spolupráci se společností Alcatel na prvním prototypu solárně napájeného mobilu z řady One Touch. Dočkat bychom se jej měli někdy v příštím roce, kdy se také ukáže, zda má použitá technologie skutečně potenciál prosadit se v celé oblasti mobilních zařízení.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3