Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: archiv firmy

Zapomeňte na USB – datové štítky přilepíte na monitor

Unikátní datové úložiště je tenké jako papírový post-it štítek a pro přenos dat jej stačí nalepit na monitor nebo počítač.

Nahrávání dat z počítače na přenosné médium již brzy bude stejně snadné, jako nalepení papírového post-it štítku. Vědci totiž využili unikátních vlastností nedávno vynalezeného moderního materiálu graphene a dokázali z něj vyrobit nalepovací datové štítky nazvané Datastickies. Stejně jako jejich papírová obdoba jsou štítky nalepeny jeden na druhém a lze je jednoduše odtrhnout a umístit kamkoliv na pracovní plochu.

magazin.cz

 

Tenká vrstva uhlíku

Nápad na vytvoření datových štítků se zrodil v hlavách designéra Aditi Singha a univerzitního profesora Paraga Ananda z indického Nového Dillí. Jejich návrh vychází z výzkumu specifických vlastností nového materiálu graphene a jeho využití pro budoucí metodu uchování a přenosu dat. Graphene je velmi odolný, silný a výtečně vodivý materiál vyráběný z jedné vrstvy specificky uspořádaných atomů uhlíku. Unikátní struktura materiálu propůjčuje graphenu výjimečné elektrické vlastnosti a pasuje jej do role supermateriálu budoucnosti.

magazin.cz

 

Výzkum graphenu a potažmo i datových štítků se však zatím nachází v raném stádiu a bude jej nutné testovat nejspíš ještě několik let, než se dokáže probojovat do domácího využití. Laboratorní testy a prototypy však naznačují, že datová úložiště tenká jako papír s kapacitou až 32 GB jsou realitou blízké budoucnosti.

magazin.cz

 

„Datastickies představují designový koncept flash disků vyrobených z materiálu graphene, které mohou v budoucnu úplně nahradit dnešní USB disky,“ popisují vědci svůj vynález. „USB disky je nutné vložit přesně do správného slotu, což může být často nepohodlné. Zejména pokud jsou USB sloty umístěny někde na zadní straně počítačové skříně, jak tomu někdy u starších počítačů bývá. Datastickies tento problém řeší tím, že přenáší data stejně snadno jako balíček papírových post-it štítků.“

magazin.cz

 

Balíček štítků

Štítky samotné se na povrchu chovají stejně jako běžný ohebný plast a lze na ně psát fixou různé popisky a označení. Část povrchu je potažena speciálním vodivým lepidlem, které zůstává na povrchu a štítek lze snadno sloupnout a přilepit jinam, aniž by kdekoliv zanechával stopy. Štítky lze rovněž lepit na sebe a zvyšovat tak jejich kapacitu. Přenos dat do počítače pak probíhá díky speciální pásce ODTS (Optical Data Transfer Surface), kterou je nutné nalepit na monitor či jiné zařízení, kam se Datastickies nalepují. V budoucnu se pak počítá s tím, že nová zařízení budou vyráběna s ODTS povrchem a datové štítky tak nalepíte v podstatě kamkoliv.

magazin.cz

 

Datastickies by se měly vyrábět v mnoha barevných variacích a kapacitách, tak aby je bylo možno snadno kombinovat a vlepovat nejen na stůl a monitor, ale třeba i do zápisníků, knih deníků apod. Autoři svůj koncept prezentují jako jednoduchý most mezi virtuálním a skutečným světem, jako způsob, jak si elektronické informace snadno svázat s hmatatelnými předměty.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!