Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: archiv firmy

Nová generace offroadů s průhlednou kapotou

Land Rover odhalil zajímavou koncepci využití vylepšené virtuální reality, díky níž ukazuje řidiči stav pod vozidlem.

Nová technologie nepřináší ani neviditelný plášť Harryho Pottera, ani neviditelný štít Predátora. Jedná se pouze o skvěle aplikovanou vylepšenou virtuální realitu, díky níž lze dosáhnout efektu zprůhlednění přední kapoty vozidla. Land Rover technologii připravuje pro novou generaci luxusních offroadů, jejichž řidiči budou mít možnost sledovat nejen dění před vozem, ale i pod ním.

magazin.cz

 

Průhledná kapota

Novou technologii nazvanou Transparent Bonnet neboli průhledná kapota hodlají zástupci automobilky představit na nadcházejícím newyorském autosalónu. Představen bude funkční prototyp označený Discovery Vision, který odhalí designové rysy a směrování budoucí rodiny offroadů Land Rover Discoveries. Systém průhledné kapoty byl podle zástupců automobilky vyvinut k tomu, aby řidičům ukázal digitální pohled na terén před vozidlem tím, že virtuálně zneviditelní předek auta. Výrobce hodlá technologii nabízet jako volitelnou výbavu do všech svých budoucích modelů.

magazin.cz

 

Celý systém Transparent Bonnet funguje jako jakýsi elektronický periskop. Základem je několik kamer umístěných v přední mřížce vozidla, které neustále monitorují a snímají terén v úzké blízkosti vozidla. Obraz z kamer je bezprostředně zobrazován na speciálním head-up displeji nad palubní deskou. Podobné displeje přímo na čelních oknech jsou již nyní využívány v některých luxusních vozech k projekci navigačních map, detailů o rychlosti apod. Systém Transparent Bonnet ovšem virtuálním obrazem nahrazuje celou viditelnou plochu kapoty.

 

Přehled o terénu

Díky tomu se řidič dívá čelním sklem stejně jako v jakémkoliv běžném autě s tím rozdílem, že pevná kapota se mu jeví jako průhledná a může skrze ni sledovat terén pod vozidlem. Výrobce se touto funkcí snaží řidičům offroadových vozů zlepšit sledování terénních nerovností či změnu povrchů a horizontu ve vysokých náklonech. Řidiči se tak mohou lépe vyhýbat nečekaným dírám na cestě, pokud vyrazí do terénu nebo na české okresky.

„Naše technologie poskytuje plnou viditelnost všeho, co se děje před autem i pod ním,“ tvrdí zástupce Land Roveru. „Ukazuje všechny jinak skryté překážky. Řidičům při vysokých stoupáních a složitých manévrech zobrazuje vylepšený obraz nejenom terénu před autem, ale rovněž úhlu náklonu a pozici předních kol.“

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!