Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Moderní technologie – plastový obvaz na míru

Nepohodlný a těžký sádrový obvaz by v blízké době mohla nahradit plastová fixace vytištěná přímo na míru pacientovi.

Zlomená kost v těle netrápí člověka jen bolestí v okamžiku zranění. Mnohdy vyžaduje další třeba i několikatýdenní zafixování do neprodyšného a těžkého sádrového obvazu. Tento způsob léčby se nijak zvlášť nezměnil už nějakých tři sta let. Až s příchodem moderních technologií a zejména 3D tisku by se způsob fixace zlomenin mohl změnit.

magazin.cz

 

Zdravá ventilace

Využitím technologie 3D tisku ve zdravotnictví se zabývá turecký student designu Deniz Karasahin, který ve své studii upozorňuje na to, že konvenční zdravotnické obvazy trpí nedostatkem odvětrávání fixovaných míst. Kdo si někdy zlomil ruku nebo nohu jistě potvrdí, že tradiční sádra je obrovská a přináší problémy jak s oblékáním běžného oblečení, tak i s osobní hygienou tím, že sádra nesmí přijít do styku s vodou. Navíc kůže pod obvazem díky nedostatku vzduchu velmi trpí.

magazin.cz

 

Všechny tyto tradiční neduhy řeší moderní plastový obvaz nazvaný Osteoid, jehož návrh získal ocenění A’ Design Award v kategorii Podoby 3D tisku a produktový design. Konstrukce obvazu totiž nabízí velmi pevnou strukturu, která dokáže postižené místo perfektně zafixovat, a zároveň díky otvorům zajistí dostatečné odvětrávání fixované oblasti. Použitý plastový materiál navíc umožňuje kontakt s vodou, tudíž pacienta nijak nelimituje v osobní hygieně.

magazin.cz

 

Přizpůsobení na tělo

Základem úspěšného použití plastového obvazu je perfektní přimknutí k pacientově končetině. K tomu se využívá moderního 3D skeneru, který nasnímaná data poskytne speciálnímu modelačnímu softwaru. Zde se pak odladí konečná velikost obvazu a jeho přesná geometrie včetně ventilačních otvorů a zapínacího mechanizmu. Pak už stačí výsledný návrh vytisknout na 3D tiskárně a aplikovat pacientovi.

magazin.cz

 

Po aplikaci je pak následně možné připojit k Osteoidu speciální ultrazvukový stimulátor, který působí na zlomenou kost a znatelně urychluje její hojení. Výzkumy tvrdí, že zapojení ultrazvukového stimulátoru přímo na obvaz po dobu 20 minut denně sníží čas potřebný k úplnému zhojení až o 38 %. Ventilační otvory přitom umožňují zapojení stimulátoru přímo nad zlomenou část končetiny.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!